Groningen neemt innovatieve buurtbak ‘Valk’ in gebruik

groningen-de hoogte-cortinghlaan-buurtbak-10Afvalbakken voor zwerfvuil gekoppeld aan ondergrondse huisvuilcontainers
Sinds vandaag beschikt Groningen over een afvalbak die gekoppeld is aan een ondergrondse huisvuilcontainer. De eerste gekoppelde afvalbak staat op de hoek van de Cortinghlaan en de Stinsstraat in de wijk de Hoogte. De gekoppelde afvalbak voor zwerfvuil is een Gronings product en ontwikkeld door Cees Valk, medewerker van Stadsbeheer.

Wethouder Joost van Keulen verrichte de officiële handeling en doopte de buurtbak om naar Valkbak. Een trotse Cees Valk zette vervolgens de wethouder nog even aan het werk om de oude afvalbak te verwijderen om het informatiebord te plaatsen. Even wennen dus, maar het is de moeite waard!

Alle foto’s: klik hier

De nieuwe afvalbak is efficiënt omdat deze gekoppeld is aan een ondergrondse huisvuilcontainer en tegelijk daarmee wordt geleegd. ‘Dat scheelt extra ritten en dus energie’ zegt wethouder Joost van Keulen. ‘Ik ben trots dat onze eigen mensen deze buurtbak bedacht en ontwikkeld hebben.’

De afvalbak, waarin voorbijgangers zwerfafval kwijt kunnen, is het afgelopen jaar op verschillende plaatsen in de stad uitgeprobeerd. Op basis van de resultaten van deze proef wordt deze manier van afvalinzameling nu op meer plaatsen toegepast. Op twintig locaties in deze buurt en in de Oosterparkwijk wordt de buurtbak de komende tijd aangebracht. Het gaat daarbij niet om extra afvalbakken, maar om vervanging van twintig van de huidige afvalbakken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *