Groningen Ontzet 2022 | ’t Peerdespul in historische omstandigheden

Een paardenkeuring is niet weg te denken tijdens Groningen Ontzet en de keuring staat zelfs op de lijst van Nederlands Materieel Erfgoed. Tijdens Groningen Ontzet viert Stad en Ommeland feest. In het rampjaar 1672 werd Groningen belegerd door de Mūnsterse bisschop Bernhard van Galen (Bommen Berend) en het was legeraanvoerder Carl von Rabenhaupt die de aanval wist af te slaan en de vrijheid werd herwonnen.

Alle foto’s van Groningen Ontzet: klik hier 

Een vol programma vandaag met om half tien aan de Ossenmarkt waar de paardenkeuring van start ging met allerlei keuringen, een historische optocht, vliegen op een tapijt, roofvogelshow, kortom voor ieder wat wils.

Onder begeleiding van Gruno Postharmonie werden er drie coupletten van het Gronings Volkslied gezongen.

Historische tocht

De schaal van Vindicat kon helaas niet uitgereikt worden. Deze was zoek geraakt. We spraken met familieleden van Evert Hemmes. Voor het schoonste geheel wordt hiervoor de Evert Hemmes wisselprijs (een zilveren broodmand) uitgereikt. De prijs ging naar Kim Koolen met paard Mydieni.

Weer een goed georganiseerd Peerdespul met wat toetjes waar menigeen weer van heeft mogen genieten en Kim Koolen de Zilveren Martinitoren wist te bemachtigen.

 

Alle foto’s van Groningen Ontzet: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *