Groningen Ontzet 2023 | Paardenkeuring

Een paardenkeuring is niet weg te denken tijdens Groningen Ontzet en de keuring staat zelfs op de lijst van Nederlands Materieel Erfgoed. Tijdens Groningen Ontzet viert Stad en Ommeland feest.

In het rampjaar 1672 werd Groningen belegerd door de Mūnsterse bisschop Bernhard van Galen (Bommen Berend) en het was legeraanvoerder Carl von Rabenhaupt die de aanval wist af te slaan en de vrijheid werd herwonnen.

Een vol programma vandaag met om half tien aan de Ossenmarkt waar de paardenkeuring van start ging met allerlei keuringen met de speakers Jaap Nienhuis en Jan Heidema.

Paarden aan de hand worden beoordeeld op exterieur, stap en draf. De tuigpaarden worden beoordeeld op type, houding, temperament, stelling en beweging.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen. Foto’s FocusGroningen van de paardenkeuring: klik hier

Tussen de verschillenden rubrieken een demonstratie schapen drijven met Border Collies door Michiel Poelenije en waar kinderen aan het eind van de keuringen zich op het hoofdterrein mochten vervoegen om deelgenoot te worden van de show. Michiel is schaapsherder in Ruinen en dus gewend is om dagelijks et honderden heideschapen op pad te gaan.

 

De schaal van Vindicat kon die jaar wel uitgereikt worden. Vorig jaar was de schaal zoekgeraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *