Groningen Oosterparkwijk – Infoversum

groningen-oosterparkwijk-infoversum-vrijdemalaan-1Infoversum aan de Vrijdemalaan in de Oosterparkwijk in Groningen, is bedacht door Edwin A. Valentijn, bijzonder hoogleraar astronomische informatietechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, en komt voort vanuit zijn passie om kennis te verspreiden. Het gebouw heeft een koepelzaal waar films door middel van digitale 3D-projectie op een scherm van 20 meter worden vertoond. De zaal telt 265 stoelen (of 400 staanplaatsen).

Infoversum is een publiek-privaat project en wil een platform zijn voor kennisoverdracht in een cross-over van kunst, cultuur en wetenschap. Gebouw én programma-inhoud worden ingezet als medium. Daarnaast bieden de entree, de ‘preshow ruimte’ en de foyer ook mogelijkheden voor exposities en andere activiteiten.

De betrokken partijen, architectengroep ARCHIVIEW en CIG Centraalstaal, hadden net een studie afgerond waarbij de bouwmethodiek van de scheepsbouw is geïntegreerd in het bouwproces. Deze studie vormde de basis voor het ontwerp. Er is gebruik gemaakt van een 3D-vormtechniek op de gebruikte materialen. De koepel vormt het centrum van het ontwerp.

Aan de onderzijde vormt zich een stalen ‘huid’ om de bol heen: de buitenkant van het gebouw. De ‘huid’ en de bol raken elkaar niet. De opening die hierdoor ontstaat, brengt licht in het gebouw. Ook de toevoeging van perforaties in de ‘huid’ – waardoor de oorspronkelijke vormgeving niet wordt aangetast – dragen hieraan bij. Aan de voorzijde is de glazen entree gesitueerd.

De aanblik van het Infoversum verandert bij wisselende weersomstandigheden. Bij zonnig weer kleurt de ‘huid’ oranje en is het contrast tussen de witte bol en de blauwe lucht goed zichtbaar. Bij regenachtig weer kleurt de ‘huid’ diepbruin en valt de bol haast niet op in de witgrijze lucht.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *