Groningen Oosterparkwijk – Jongensfiguur

groningen-oosterparkwijk-pioenstraat-jongeling-3Dit beeld vinden van Ludwig Oswald Wenckeback vinden we in de rozentuin in de Oosterparkwijk in het Pioenpark in de Pioenstraat. Het beeld stelt een jonge, maar al krachtige gestalte voor. Ludwig Oswald Wenckebach begon zijn carrière als kunstenaar met houtsneden en lithografie. Vanaf 1927 vervaardigde hij met name beeldhouwwerken. Vanaf het begin streefde hij naar een strakke, beheerste vormgeving. De Griekse beeldhouwkunst uit de vijfde eeuw voor Christus was hem in zijn werk tot inspirerend voorbeeld.

Van Wenckebach staan drie beelden in de stad. Naast ‘Jongensfiguur’ zijn dat ‘St. Joris en de Draak’, het oorlogsmonument op het Martinikerkhof en de ‘Liggende Vrouw’ op de begraafplaats Selwerderhof. Wat deze werken verbindt is de klassieke vorm. In 1934, vlak voor het ontstaan van de ‘Liggende Vrouw’, maakte hij een korte rondreis door Griekenland, gevolgd door een vijf maanden durend verblijf in 1938.

Voor zeer velen is Ludwig Oswald Wenckebach de maker van ‘Monsieur Jacques’. Dit kunstwerk staat zowel in Rotterdam bij het stadhuis als bij het Kröller-Möllermuseum in Otterlo. Dankzij pers, radio en televisie werd dit het bekendste beeld van de Wereldtentoonstelling te Brussel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *