Groningen Oosterparkwijk – Varkenskop

groningen-oosterparkwijk-slachthuisstraat-beelden-varkenskop-1In de Slachthuisstraat in de Oosterparkwijk in Groningen is een gevelsteen te vinden van een – beschadigde – varkenskop. Deze varkenskop hoorde oorspronkelijk bij het Openbaar Slachthuis dat hier van 1900 tot 1979 stond. Bij de sloop is de steen verwijderd en vervolgens door woningcorporatie Nijestee herplaatst in een blinde muur van de nieuwbouw.

Het varken, en meer in het bijzonder de varkenskop, werden in het verleden vaak als teken gebruikt voor slagers. Zo zijn boven de grote winkelruit van het pand aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 10 – een voormalige slagerij – nog twee varkenskopjes en een ossenkop te zien.

groningen-oosterparkwijk-slachthuisstraat-beelden-varkenskop-2Gevelstenen, ook wel huismerken genoemd, hadden in vroegere tijden vaak een dubbele functie: ze fungeerden tegelijkertijd als een decoratieve adresaanduiding en als een vorm van reclame. Veel van dit soort gevelversieringen zijn inmiddels verloren gegaan, vooral in de Herestraat, waar in de 20ste eeuw nieuwe winkelpuien werden opgetrokken zonder enig gevoel voor behoud van de historie.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *