Groningen Paddepoel – Levend Steentje

Bij het het Alfa-College in de wijk Paddepoel staan twee stenen beelden van Harm van Weerden. Het ‘Levend Steentje’ hadden we nog niet opgemerkt.
groningen-paddepoel-pleiadenlaan-kunst-levend steentje-2
Het kunstwerk staat helaas een beetje verscholen aan de Pleiadenlaan op de hoek van de Dierenriemstraat.

steden nederland, groningen, paddepoelDe marmeren ‘Kardinaalsmuts’ heeft een min of meer ovalen vorm die naar onderen toe taps toeloopt. Over de ‘muts’ lopen vier ‘banden’ die elkaar bovenop het beeld kruisen. Drie zijden van het beeld hebben een verticale inkeping. Het onderste deel van het kunstwerk is glad gepolijst, terwijl de bovenste helft duidelijk een bewerking met de puntbeitel laat zien.

Eenzelfde variatie in oppervlaktestructuur heeft het ‘Levend Steentje’ dat aan de zijkant van het gebouw staat. Het halfronde granieten beeld heeft midden bovenop een glad gepolijste inkeping. Kardinaalsmuts en Levend Steentje zijn beiden plantennamen. Het zijn in werkelijkheid 1 centimeter hoge vetplanten die de kunstenaar in deze beelden 100 maal heeft uitvergroot. Het GAK, dat de opdracht verstrekte, wilde namelijk graag een kunstwerk dat gerelateerd was aan de natuur.

De ‘Kardinaalsmuts’ en ‘Levend Steentje’ zijn voorbeelden van de zogenoemde ‘omgevingsprojecten’ waarmee Van Weerden zich in de jaren zeventig van de twintigste eeuw veel bezighield. Niet slechts het vervaardigen van een beeld, maar het ontwerpen van een omgeving rond een gebouw vormde daarbij zijn uitgangspunt. In dit geval horen dan ook de heuvels waarop de kunstwerken geplaatst zijn alsmede de bestrating (kinderkopjes die kronkelende voetpaden vormen) bij het kunstontwerp.

Bron: Staat in Groningen
Liesbeth van Hoffen maakte het volgende filmpje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.