Groningen Selwerd | Worstelaars

steden nederland, groningen, selwerdHet beeld aan het Wilgenpad in de Groninger wijk Selwerd stelt een Gordiaanse knoop van twee Japanse Sumoworstelaars voor. Hans Mes vervaardigde de ‘Worstelaars’ tijdens het laatste jaar van zijn studie aan Academie Minerva. Hij kwam op het idee na het zien van video-opnamen in een sportschool waar Japanse vechtkunst werd gedemonstreerd.

Mes hierover: “Het hakken was zo’n uitdaging dat ik samen met een klasgenoot de sleutel van de Dependance aan de Mussengang namaakte om tijdens de Paasvakantie door te kunnen werken. Op de laatste dag van de vakantie werden we door de conciërge, vergezeld van de politie, gesnapt. Buurtbewoners hadden ons namelijk horen hakken. Na een pro-forma berisping van de toenmalige directeur en het inleveren van onze gekopieerde sleutel was de zaak afgedaan.”

Na uitvoering bood Mes het beeld als leasesculptuur aan de gemeente Groningen aan, die het vervolgens wilde kopen. Ondanks verzet van Academie Minerva, die meende auteursrechten te kunnen claimen, werd de ‘Worstelaars’ een dag na Mes’ afstuderen door de gemeente gekocht en geplaatst bij zwembad De Parrel. Na de herinrichting van het gebied rond de Vensterschool kreeg het in 2000 zijn huidige plek.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *