Groningen Steentil

groningen-steentil-1Steentil is een gehucht in de gemeente Zuidhorn in de Nederlandse provincie Groningen. De naam verwijst naar een gelijknamige stenen brug over het Aduarderdiep. Het gehucht ligt rond die brug; het Groningse woord voor brug is til. Bij de brug lag vroeger een schipperscafé. Het café is inmiddels gesloten, maar het pand staat er nog.an

groningen-steentil-2De schans lag aan de westzijde van het Aduarderdiep, waar de brug (til) de weg van Groningen via Dorkwerd naar Aduard en Friesland verbindt.  Hij is omstreeks 1580 door de Spaanse legeraanvoerder Rennenberg aangelegd.
Het doel was om de oprukken over het Aduarderdiep naar het Spaanse Groningen te verhinderen en de brug intact te houden voor eigen gebruik. De kleine schans, waar slechts twintig soldaten lagen, heeft een zeer beperkte rol gespeeld; er is nooit gevochten.

Na de Staatse nederlaag bij Noordhorn in 1581 was de Bomsterzijl (Niezijl) het enig overgebleven Staatse bolwerk in de Ommelanden; de Spaanse aanvoerder Verdugo versterkte alle Spaanse schansen eromheen, onder anderen de Aduarder Steentil. In 1586 kwamen Staatse troepen zonder tegenstand te ondervinden aan de oostzijde aan het Aduarderdiep.

groningen-steentil-3n 1591 moest Verdugo een aantal schansen verlaten en slechten, om zich op een kleiner aantal, waaronder Aduarderzijl, te kunnen concentreren. Sindsdien wordt de Aduarder Steentil niet meer vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *