Groningen West-Indische buurt – Zon en Maan

groningen-westindischebuurt-beelden-zon en maan-2Het beeld is opgebouwd uit twee elementen; een open ellipsvorm die de zon voorstelt en het sikkelvormige gesloten deel, de maan en staat in het plantsoen in de Surinamestraat in de Groninger wijk West-Indische buurt. Deze twee elementen vormen tezamen ‘het oog’, dat symbool staat voor de eeuwige aanwezigheid van zon en maan.

Zowel in kleur en materiaalbehandeling als in symbolisch opzicht contrasteren de onderdelen van het beeld. De ‘maan’ is grofkorrelig, de ‘zon’ is gladder afgewerkt. Volgens de kunstenares gaat het kunstwerk over tegenstellingen: ‘licht en donker, dag en nacht, open en gesloten, zon en maan.’

groningen-westindischebuurt-beelden-zon en maan-1Contrasten zijn een belangrijk thema in het werk van Wia van Dijk. Een kenmerk daarbij is dat de tegenstellingen geen confrontatie met elkaar aangaan maar tot een eenheid worden gesmeed. Ze vullen elkaar aan of gaan in elkaar over, zoals in zekere zin bij Zon en Maan het geval is. De kunstenares zegt hierover: “Door de maan de kleuren van het zonlicht te laten dragen kun je bovendien het beeld zien als de zon met stralen. De maan wordt opgenomen door de zon, omgekeerd kan de zon een deel van het niet zichtbare gedeelte van de maan zijn.”

Het CBK Groningen gaf, naar aanleiding van de reconstructie van het plantsoen in de Surinamestraat, opdracht tot het vervaardigen van dit beeld.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *