Groningen Zuidwolde – Krimstermolen

steden nederland zuidwoldeDe Krimstermolen is een grote poldermolen ten noorden van het dorp Zuidwolde in de gemeente Bedum, provincie Groningen.

De molen werd oorspronkelijk aan het Kardingermaar in de buurtschap het Reidland gebouwd na brand van een voorganger in 1904 en bemaalde daar de Oostelijke Bedummerpolder. Na in onbruik te zijn geraakt kreeg de molen een nieuwe functie als reservemaalwerktuig ten noorden van Zuidwolde. Hiertoe werd de molen in 1977 verplaatst. Thans zijn beide vijzels waarmee de molen het water opmaalt niet in orde. Wel draait de molen geregeld op vrijwillige basis. ‘De Krimstermolen’ die sinds de herbouw van 1904 ook wel ‘De Phoenix’ (naar de vogel Feniks, die uit zijn as herrees) wordt genoemd, is met een vlucht (afmetingen van de wieken) van 24,25 meter de grootste poldermolen in de provincie Groningen.

steden nederland zuidwoldeDe molen is voorzien van stroomlijnwieken volgens het systeem Dekker met zelfzwichting en remkleppen. De molen is eigendom van de Molenstichting Hunsingo en Omstreken.

Bron: Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *