Groninger bomen in de ziekenboeg

Een bijzonder plaatje aan de Henri Dunantlaan in Groningen. Twee bomen met kanstanjezieke. We lezen dat Boom-KCB in samenwerking met Wageningen Universiteit een boom-heating systeem hebben ontwikkeld.

Met de warmtebehandeling worden aangetaste delen van kastanjes gecontroleerd verwarmd tot ongeveer 40°C. Hierdoor sterven de ziekte veroorzakende bacteriën en krijgt de boom de kans om te herstellen.

De behandeling wordt gemiddeld op 4 locaties in de boom aangestuurd en geregistreerd. Monitoring vindt continue plaats en de temperatuur wordt op afstand per sector bijgestuurd. Na behandeling voert WUR DNA-onderzoek uit om vast te stellen of de bacterie is afgestorven. I.c.m. met de data (loggegevens en grafieken) wordt gecontroleerd of de behandeling conform het protocol van WUR is uitgevoerd. Alle behandelde bomen worden daarnaast in de database en het onderzoek van WUR opgenomen.

In 2002 werd voor het eerst in Nederland een onbekende ziekte in kastanjebomen geconstateerd. Op de bast van de boom ontstaan roestbruine vochtige plekken, die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. De ziekte komt uitsluitend voor bij de Paardenkastanjeboom.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *