Groninger Forum, draak of icoon?

Het ligt in de lijn der verwachting dat dit jaar nog een boek zal verschijnen over het Groninger Forum van de hand van oud-journalist van de Groninger Krant en oud-Groninger, Mike Tomale.

Het boek zal volgens Tomale, die tegenwoordig is Oss woont, worden opgedragen aan de inwoners van de stad Groningen om enige duidelijkheid te scheppen rondom het complexe bouwproject  oostwand en de daarmee onlosmakelijk verbonden bouw van het Groninger Forum. Tomale zal zijn licht laten schijnen over de Groningse politiek en ambtenarij, die grotendeels verantwoordelijk is voor de totstandkoming van het Groninger Forum en de oostwand.

“Een verduidelijking van nut en noodzaak kritisch bekeken”, legt Tomale uit. “Het gaat om een megalomaan prestigieus bouwproject dat zo complex is geworden, dat het abstract werd en het de gemiddelde burger weinig meer interesseerde. Aan mij de eervolle taak te om op grote lijnen  te proberen duidelijk weer te geven waarom de Grote Markt in Groningen zo waardevol is voor zijn burgers en om tegelijkertijd aan te tonen waarom de visie van bestuurders daar soms haaks op staat.”

“Het immense bouwproject zal de skyline van de Groningse binnenstad voorgoed drastisch veranderen en voorstanders van project Grote Markt oostwand hopen natuurlijk dat de binnenstad van Groningen hierdoor een grote economisch impuls krijgt met de bijhorende spin-off. De vraag is of dat ook daadwekelijk zal gebeuren. Of zal het net zo zal verlopen als met het Groninger Museum, dus de ene financiële injectie na de andere met gemeenschapsgeld om de boel krampachtig overrijd te houden?”

Het boek zal veel interviews bevatten van prominente Groningers die Tomale heeft geïnterviewd in 2016, naast zijn werkzaamheden voor de Groninger krant. Wijlen  Bert Dijkhuizen van de Stadspartij, oud PvdA-wethouder Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Wijkvernieuwing, Grondzaken en Monumenten voor de PvdA in Groningen –  Willem Smink, Jacob Bolhuis – toenmalig lid van het 40 Miljoen Comité, oud-Stadspartijvoorzitter Geert Spieker, oud- SP gedeputeerde Eelco Eikenaar en nog veel meer Groningse prominenten zullen feiten en meningen delen.

Eerder al gaf Johan Meijering in september 2016 een lijvig werk uit van 450 pagina’s, genaamd:  ‘Groninger Forum, een bodemloze put’.

 

Eén gedachte over “Groninger Forum, draak of icoon?

 1. Voor mij en vele Groningers is het een draak.
  Een geld verslindend monster.
  Het is ruim boven het geplande budget van 80 miljoen uitgekomen.
  Ik hoor de wethouder nog zeggen dat ze het budget met geen cent zouden overschrijden, maar het is minstens 140 miljoen geworden.
  De inrichting kost alleen al 11 miljoen.
  Bij aanvang van het project wist de gemeente Groningen al dat er jaarlijks zo’n 2 miljoen bij moest omdat het nooit rendabel zou worden.
  Waarom toen niet reeds de stekker eruit getrokken is, is mij een raadsel.
  En wat komt er in?
  De biliotheek waar geen hond komt, een afdeling van de universiteit wat geen geld in het laatje brengt en nog nader te bepalen onrendabele zaken.
  Ze hadden misschien beter het casino er in kunnen vestigen, dan hadden ze tenminste eider jaar quitte kunnen spelen.
  Nu zit de gemeente met een tekort van 35 miljoen wat weer overal weggeschrapt moet worden ten koste van de Groninger.
  Als ze nu eens het geld gingen besteden aan dingen waar de stad Groningen en de Groninger iets aan had.
  En dat zijn geen geldverslindende megalomane projecten maar onderhoud van de stad, denk aan riolering, groen, stoepen en wegen, maar voor dit soort zaken hebben ze bijna al hun personeel eruit getrapt.
  Nee, ze maken liever goede sier met belachelijk projecten, daar word niet op bezuinigd.

  First things first.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *