Groninger Landschap nieuwe beheerder Huize Weltevreden Haren

huize weltevredenStichting Het Groninger Landschap heeft het beheer overgenomen van het monumentale pand Huize Weltevreden in Haren. Het Rijksmonument dateert uit 1806 en was bestemd voor de verpleging en verzorging van behoeftige mensen zoals ouderen en wezen. Momenteel zijn in Huize Weltevreden 12 appartementen ondergebracht die bewoond worden door senioren en alleenstaanden.

 

Door de overname verandert er voor de bewoners weinig. Het oorspronkelijke doel van Huize Weltevreden blijft overeind. “Door de aankoop van molens en monumentale boerderijen kunnen we een grotere rol spelen in het behoud van ons Groningse erfgoed, aldus directeur Marco Glastra. “Huize Weltevreden is een belangrijk, beeldbepalend cultuurhistorisch gebouw, met een rijke traditie. Het complex ligt aan de rand van het dorp in een landelijke omgeving op steenworpafstand van de natuurgebieden Glimmerbos en Appelbergen. Wij zorgen voor het onderhoud, de verhuur en de exploitatie. De tuin zullen we opknappen, maar verder verandert er voorlopig weinig”.

Begin januari nam Het Groninger Landschap zitting in de Stichting Weltevreden. Vele voogden en rentmeesters gingen Het Groninger Landschap voor. Lange tijd maakte een lid van de familie Noordhoff deel uit van de Stichting. De eerste was Popko Noordhoff, oprichter van de nog bestaande uitgeverij in Groningen. Zijn nazaten namen het stokje over.

Bron: Stichting Groninger Landschap
Foto: Huize Weltevreden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *