Groninger Museum met grootse tentoonstelling Gianni Versace Retrospective

Nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum. Vanaf 3 december tot en met 7 mei 2023 kunnen bezoekers deze rijke collectie die ontworpen zijn door Gianni Versace bekijken. Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace, een van de meest invloedrijke couturiers ooit, tot leven. In de kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling nemen we je mee in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows, waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen.  Alle foto’s van de tentoonstelling: klik hier. 

Gianni Versace en Alessandro Mendini: tijdgenoten
De Italianen Gianni Versace en Alessandro Mendini, de architect van het Groninger Museum, waren tijdgenoten. Het is heel aannemelijk dat zij elkaar gekend hebben. Ze werkten allebei in Milaan in de jaren tachtig en negentig. Bovendien is het bekend dat Gianni Versace ontwerpen van Mendini bezat. Zo werden er in 2005 een aantal objecten geveild uit Versace’s woning in New York, waaronder twee glazen vazen van Mendini.

Gianni Versace werd 25 jaar geleden vermoord, maar zijn vooruitstrevende ideeën zijn nog steeds voelbaar in het modebeeld van nu. Vanmorgen een rondleiding. Talloze outfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows uit zijn glorietijd van 1989 en 1997 laten in Gianni Versace Retrospective zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was.

Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop in een tijd waarin modeshows en reclamecampagnes aan het veranderen waren in kunstwerken. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken en komen uit particuliere verzamelingen uit heel Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

Zelfvertrouwen en supermodellen


Gianni Versace (1946-1997) was een pionier in de modewereld. Hij doorbrak het traditionele man-vrouw beeld door in zijn creaties voor beide seksen naar macht en seksualiteit te verwijzen. Zijn openlijke homoseksualiteit maakte hem een belangrijke persoon binnen de LGBTQ-beweging en met zijn creaties moedigde vrouwen aan om zelfverzekerd genoeg te zijn om hun lichaam niet te verbergen. Als slimme marketeer betrok hij beroemdheden bij het promoten van zijn merk en tegelijkertijd maakte hij van onbekende modellen supersterren. Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Cindy Crawford hebben aan hem de titel ‘supermodel’ te danken. Voor zijn reclamecampagnes werkte Gianni Versace samen met vooruitstrevende fotografen als Helmut Newton, Peter Lindbergh en Bruce Weber. Gianni Versace creëerde een nieuwe status quo voor de mode-industrie.

Meer dan ontwerpen
Naast couturestukken laat Gianni Versace Retrospective met boeken, campagnebeelden en andere objecten de veelzijdigheid en impact van de Italiaanse modeontwerper zien. De tentoonstelling is opgebouwd rond zijn bronnen van inspiratie. Iedere tentoonstellingszaal heeft een eigen, unieke aankleding. Zo is er een ruimte die de Amerikaanse popcultuur van de jaren negentig eert, met muziek van Elton John en werk van Andy Warhol. Warhol was een grote inspiratiebron voor Gianni Versace. Hij ontwierp bijvoorbeeld een op Warhol geïnspireerde popart-jurk.

Kortom; Elke zaal beleef je alsof je in een andere wereld terecht komt. En volgens museum directeur Andreas Blühm  zijn de  jurk van Liz Hurley, in bruikleen van het Metropolitan Museum in New York, en op een jurk die prinses Diana heeft gedragen op de cover van Harper’s Bazaar echte pronkstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *