Groninger Museum opent Funtastico van Jaime Hayon

Een warm welkom vandaag 12 oktober door Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, voor één van de invloedrijkste jonge ontwerpers van dit moment, Jaime Hayon.
kunst, expositie funtastico van Jaime Hayon

Na een introductie van Sue-an van der Zijppk, conservator hedendaagse beeldende kunst, design en mode konden de genodigden de prachtige tentoonstelling Funtastico bezichtigen.  Deze tentoonstelling is vanaf 13 oktober 2013 t/m 30 maart 2014 te zien in het Groninger Museum. Alle foto’s van de opening: klik hier

Heel bijzonder deze avond een schaakwedstrijd tussen de Nederlandse talenten Jan Wrele en Lozefina Paulet met de schaakstukken van de kunstenaar the tournament en met live commentaar van ‘Mister Chess’ Hans Böhm en reikte Andreas Blühm de jaarlijkse kinderprijs uit aan Lisselot Fetter. Alle foto’s van de opening: klik hier

Jaime Hayon

Met opdrachten in de hele wereld en een schare aan vermaarde klanten, wordt de Spaanse ontwerper Jaime Hayon (Madrid, 1974) genoemd als een van de invloedrijkste jonge ontwerpers van dit moment. Hayon manifesteert zich op allerlei terreinen variërend van keramiek, meubels en autonome kunst. Jaime Hayon’s werk komt voort uit een onstuitbare drang tot het scheppen van een eigen wereld. Zijn werk houdt het midden tussen autonome kunst en design, waarbij humoristische, fantastische en narratieve elementen gecombineerd worden met een groot oog voor detail en afwerking. Zijn handschrift wordt getypeerd door een gestileerde inslag waarin verschillende stijlen samensmelten. Vakmanschap en traditionele technieken die Hayon op ingenieuze wijze naar zijn hand zet, vertaalt hij tezamen met deze andere elementen naar sfeerbepalende objecten en interieurs die de kijker uitnodigen om daar actief deel van uit te maken. Perfecte afwerking en een grote nadruk op vakmanschap combineert hij met onverwachte details en narratieve elementen. Ondanks de strakke belijning en elegantie, is Hayon’s werk speels en fantasierijk.
Het Groninger Museum volgt Jaime Hayon al geruime tijd; in 2009 verwierf het museum twee substantiële werken en in 2010 ontwierp hij het nieuwe informatiecentrum. In oktober opent Hayon’s eerste grote solotentoonstelling waarbij de nadruk ligt op zijn autonome werk. Een opvallend element van de tentoonstelling is The Tournament; een uniek werk dat bestaat uit een levensgroot schaakspel van gedraaid hout en handbeschilderd keramiek, dat het Groninger Museum recent wist te verwerven. Hayon maakte dit werk in 2009 in opdracht van het Design Festival Londen en is geïnspireerd op de slag bij Trafalgar. Voor Nederland is dit een primeur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *