Groninger Museum verwerft schilderij Jan Wiegers

Jan Wiegers (Kommerzijl 1893 – 1959 Amsterdam) Zittend naakt, 1925 Was/olieverf op linnen, 71 x 54,5 cm Aankoop 2014, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Themafonds Moderne en hedendaagse kunst, en haar Fonds voor 20ste eeuwse Nederlandse Schilderkunst.

Jan Wiegers (Kommerzijl 1893 – 1959 Amsterdam)
Zittend naakt, 1925
Was/olieverf op linnen, 71 x 54,5 cm

Dankzij de steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Fonds voor 20ste-eeuwse Nederlandse Schilderkunst en haar Themafonds Moderne en Hedendaagse kunst, heeft het Groninger Museum recentelijk een belangrijk schilderij van Jan Wiegers verworven. Zittend naakt uit 1925 is een fraai voorbeeld van de expressionistische schilderkunst die gedurende de periode 1922-1927 binnen de Groninger Ploeg tot stand kwam. Op de achterzijde van dit schilderij staat ook een voorstelling, een portret van het Ploeglid Johan van Zweden.

Jan Wiegers (Kommerzijl 1893- 1959 Amsterdam) was in 1918 één van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

Vanwege zijn slechte gezondheid werd hij in 1920 door zijn Ploegvrienden in staat gesteld te kuren in Davos in Zwitserland. Daar ontmoette hij Ernst Ludwig Kirchner, de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duits expressionisme. Wiegers raakte geheel in de ban van zijn persoon en werk. Eenmaal terug in Groningen introduceerde hij nieuwe schilderkunstige vormen en technieken aan zijn vrienden van De Ploeg.
Wiegers is met name bekend geworden door zijn portretten en landschappen. In de jaren twintig van de vorige eeuw schilderde hij daarnaast ook expressionistische naakten die eveneens tot de hoogtepunten van zijn oeuvre gerekend kunnen worden.

Het Groninger Museum is zeer verheugd met de steun van de Vereniging Rembrandt, haar Fonds voor 20ste-eeuwse Nederlandse Schilderkunst en haar Themafonds Moderne en Hedendaagse kunst. Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de collectie De Ploeg.  Vanaf 28 augustus 2014 is het schilderij te zien in de permanente tentoonstelling De Collectie.

De Verrijking
Met de Verrijking laat de Vereniging Rembrandt de rijkdom van onze Nederlandse openbare kunstverzameling zien. De Verrijking laat zien hoe een nieuwe aanwinst de bestaande openbare kunstverzameling in een nieuw daglicht zet. De presentaties op de Verrijking tonen kunstwerken uit Nederlandse musea naast elkaar waardoor ze een nieuw verhaal gaan vertellen. Meer informatie: De Verrijking

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *