Groninger Plantsoenbrug in de spotlights

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes is het huisje bij de Plantsoenbrug in Groningen in de spotlights gezet als onderdeel van het lichtkunstproject SPOT ON! Het project vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat elk brugwachtershuisje wordt voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk waarin één dichtregel uit het gedicht centraal staat dat door stadsdichter Myron Hamming voor het huisje bij de Plantsoenbrug is geschreven.

Gisteren, 8 december is het kunstlicht onthuld in aanwezigheid van de Groninger wethouder Mirjam Wijnja. De stadsdichter was verhinderd maar het gedicht was opgenomen en ter plekke afgespeeld.   Het brugwachtershuisje aan de Plantsoenbrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.

Dichter en spoken word artist Myron Hamming schreef de dichtregel. Hij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Plantsoen- brug werd onder andere getypeerd als verbindend, beweging, nostalgie en thuiskomen. Het gedicht sluit aan bij de betekenis en beleving van het huisje voor de omwonenden en voorbijgangers.

In het kader van SPOT ON! wordt ook in Zwolle, Middelburg, Haarlem, Den Haag, Rotter- dam, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn, Den Bosch, Almere en Maastricht een brugwachtershuisje met een lichtkunstwerk verlicht. De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien.

Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven. Mothership droeg Marco Broeders voor als kunstenaar. Zij begeleiden ook de productie van de licht- kunstwerken.

SPOT ON! werd in Groningen mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds provincie Groningen, Stichting Vrienden van Boei

Over de Stichting Brugwachtershuisjes

Het project SPOT ON! is een initiatief van de Stichting Brugwachtershuisjes die zich sinds 2012 inzet voor herbestemming van leegstaande brugwachtershuisjes in Nederland. Brug- gen worden meer en meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Met als gevolg dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de 10 jaar dat de stichting Brugwachtershuisjes actief is hebben inmiddels ongeveer 100 huisjes een andere, nieuwe functie gekregen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *