Groningse handelsmissie naar Moermansk

Economische verbreding en verdieping van stedenband

Terwijl de Russische president Poetin maandag een bezoek brengt aan Nederland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar, reist een Groningse delegatie precies de andere kant op.

 

 

politiek Onder leiding van wethouder Joost van Keulen brengen bijna 20 voornamelijk Noord Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen van 7 tot en met 11 april een bezoek aan Moermansk. Inzet van de missie voor het bedrijfsleven is het initiëren dan wel verstevigen van de contacten met de Russische lokale overheid.

De bedrijven, die veelal werkzaam zijn in de offshore en energie industrie (gas), zullen in Moermansk deelnemen aan de ‘Arctic Logistics’ conferentie. Zowel tijdens als buiten deze conferentie zijn er mogelijkheden voor bilaterale gesprekken. In een Nederland-Rusland round-table kunnen de deelnemende bedrijven hun positie presenteren aan de Russische lokale overheid, instituten en bedrijfsleven. Van Russische zijde zal tijdens een boottocht door de haven van Moermansk worden aangegeven wat de investeringsmogelijkheden zijn.

Voor de gemeente Groningen was de belangrijkste reden om deze handelsmissie te organiseren het feit dat buitenlandse investeringen in dit strategische gebied sinds kort worden toegestaan. Wethouder van Economische Zaken en Internationalisering Van Keulen ziet daarbij in de missie een passende invulling van het Noord Nederland Ruslandjaar: “Dat past uitstekend in de wens van het college om de internationale banden met zustersteden economisch te verbreden en te verdiepen.” Van Keulen wordt als delegatieleider ondersteund door de Stedenband Groningen-Moermansk en bijgestaan door het Nederlandse Consulaat in Sint Petersburg.

Groningen heeft sinds 1989 een stedenband met Moermansk, de grootste stad ter wereld boven de noordpoolcirkel.

Nadrukkelijk onderdeel van het bezoek aan Moermansk is een bezoek aan het House of Equality en een ontmoeting met de lokale LGBT gemeenschap. Ook zal er een kranslegging zijn bij de oorlogsmonumenten in de stad.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *