Groningse Raad van Kinderen van start

Vanmiddag, 5 oktober, opende de Groninger wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen de eerste vergadering van de nieuwe Groningse Raad van Kinderen. De nieuwe Raad van Kinderen bestaat uit 33 kinderen die zich het afgelopen voorjaar hebben aangemeld na een wervingsactie van de gemeente. Binnen deze pilot werkt Groningen samen met de Missing Chapter Foundation, opgericht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden.

De kinderen zijn afkomstig van de groepen 7 en 8 van de basisscholen; aangevuld met leerlingen uit de eerste en tweede klas van middelbare scholen uit stad. De Raad van Kinderen gaat, in de periode tot november 2018, vooral meedenken en de gemeenteraad adviseren over oplossingen voor kinderen die opgroeien in armoede.

De vorige week geïnstalleerde kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Rosalyn Martina zijn de voorzitters van de Raad van Kinderen.

Alvorens de vergadering over armoede achter gesloten deuren plaats vond kreeg de wethouder vele vragen op zich afgevuurd en moest met de billen bloot over zijn passie voor politiek en wat hij al zo bereikt had. En natuurlijk, heeft u nog dromen?

Armoede onder jongeren

Eén op de vijf kinderen in Groningen leeft in armoede. Er is voor deze kinderen weinig geld voor bijvoorbeeld een warme maaltijd, nieuwe kleren, lidmaatschap van een (sport)vereniging, uitstapjes of vakantie. Vaak schamen kinderen zich voor hun situatie en zijn ze minder gelukkig dan hun Groningse leeftijdsgenoten. Voor kinderen die opgroeien met weinig geld is het moeilijk om zich te onttrekken uit de armoede.

Het bestrijden van armoede is een belangrijk thema voor de gemeente Groningen. Het is ook een belangrijke reden voor Groningen om mee te doen aan de pilot Raad van kinderen-kansrijk opgroeien voor alle kinderen in Groningen. Binnen deze pilot werkt Groningen samen met de Missing Chapter Foundation, opgericht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden. De organisatie zet zich in om kinderen een stem te geven in besluitvorming en op te komen voor de belangen van toekomstige generaties.

Groningen is één van de vijf gemeenten in Nederland die start met de pilot Raad van Kinderen. Via de pilot leren kinderen in de praktijk hoe politiek en besluitvorming werkt. Bovendien oefenen de jongeren met samenwerken, debatteren en presenteren. Hierbij leren ze om hun creativiteit om te zetten naar concrete ideeën en voorstellen.

Een impressie van vanmiddag: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *