Groot dikkopje

natuur-vlinders-groot dikkopje-2Het groot dikkopje (Ochlodes sylvanus, synoniem Ochlodes faunus) is een dagvlinder uit de familie Hesperiidae, de dikkopjes. Synoniemen voor de vlinder zijn Ochlodes sylvanus en Ochlodes venata.

De vleugel varieert in lengte tussen de 12 en 15 millimeter en is aan de bovenkant oranje/bruin en aan de onderkant geel/bruin met lichte vlekken. Bij de mannelijke vlinder zijn op de voorvleugels donkerkleurige geurschubben te zien.

Het leefgebied van het groot dikkopje loopt van Europa via Noord-Azië tot Japan. De vlinder komt voor op vochtige, matig voedselrijk grasland. In berggebied komen ze tot een hoogte van 1800 à 2000 meter voor.

De vliegtijd is van juni tot en met augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *