Groot-Groningen durf en elan

groningen-politiek-gemeentelijke herindeling-4De gemeente Groningen wordt Stad Groningen, met de gemeenten Haren, Ten Boer en een deel van Slochteren erbij. Dat is het advies voor de stad Groningen van de herindelingscommissie Bestuurlijke Toekomst Groningen.

Stad Groningen is één van de zes gemeenten die volgens de commissie in 2018 in de provincie moeten overblijven. Nu zijn er 23 gemeenten in Groningen. Dat Stad Groningen er iets van Slochteren bijkrijgt, is een grenscorrectie voor Meerstad.

Groot-Groningen
“Inwoners van Haren en Ten Boer hoeven niet bang te zijn voor Groot-Groningen”, reageert burgemeester Peter Rehwinkel in het Dagblad van het Noorden. “Verder heb ik nog geen opvatting over het rapport. Er nu al iets over zeggen, doet geen recht aan de politieke partijen die een positie moeten kunnen innemen.”

Werktitels
Dat het Stad Groningen wordt, is niet definitief. Het is net als de andere geadviseerde gemeentenamen als Hogeland, Eemsdelta en De Compagnie een werktitel. De definitieve naamgeving is aan de gemeenten zelf.

Experimenten
Belangrijk bij de adviezen zijn de bestaande en goed functionerende samenwerkingsrelaties geweest. De commissie noemt De Kompagnie (Veendam en Pekela) maar ook het model Ten Boer-Groningen. Dit zijn samenwerkingsverbanden die landelijk de aandacht hebben getrokken. Uit het rapport: “De commissie heeft veel waardering voor de durf en het elan waarmee deze experimenten zijn gestart, verdedigd en uitgewerkt.”

Risicovol
Sterke punten van de bestaande samenwerking tussen Groningen en Ten Boer zijn volgens de commissie onder meer kwaliteitsverbetering, efficiencyvoordeel en het opheffen van de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie. “Groot voordeel voor Groningen is dat ze met pilots in Ten Boer kan experimenteren die in de eigen organisatie door de grote omvang te risicovol zijn.”

Shared Service Center
Zwak punt van Groningen is volgens de commissie dat de stad te weinig capaciteit, ‘qua spankracht en democratische legitimiteit’, heeft om naast Ten Boer nog meer gemeenten te bedienen. “Ook loopt de stad Groningen tegen financiële grenzen aan.” De adviescommissie stelt vast dat Groningen en Ten Boer een gezamenlijk Shared Service Center bouwen waar later andere gemeenten bij kunnen aansluiten.

Haren
De samenwerking tussen Groningen en Haren betreft nu onder meer automatisering. “De meerwaarde in deze samenwerking is gelegen in het verminderen van de kwetsbaarheid en efficiencyvoordeel”, stelt het rapport. “Of het zal leiden tot meer samenwerking in de toekomst is niet duidelijk. Haren hanteert een eigen tempo.” De commissie stelt dat samenwerking met de stad in de gemeente raad van Haren een gevoelig punt is. “Terwijl het college de noodzaak ervan inziet.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.