Grootste klappen bij krantenuitgever NCD

dagblad van het noorden-1Op de redacties van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant is voor bijna één op de vijf journalisten geen plaats meer. Beide redacties, waar in totaal nu nog ruim 200 redacteuren werken, moeten 40 arbeidsplaatsen inleveren. Dat heeft krantenuitgever NDC, waaronder beide dagbladen vallen, woensdagmiddag 22 mei  bekendgemaakt.

In totaal verdwijnen 250 van de 750 arbeidsplaatsen bij NDC, zo werd dinsdag al duidelijk. De grootste klappen vallen bij de advertentieverkoop (60 arbeidsplaatsen weg), de gezamenlijke redacties (-40) en het grafisch bedrijf (-30).

Volgens het concern is een stevige ingreep noodzakelijk door dalende advertentie-inkomsten en een teruglopend aantal abonnees. De bezuinigingsoperatie moet voor 1 januari 2014 zijn afgerond.

De redacteuren van de twee kranten krijgen volgens adjunct-hoofdredacteur Evert van Dijk van Dagblad van het Noorden voor 1 juli te horen of ze kunnen blijven of dat er geen plaats meer voor ze is. Met de vakbonden wordt nog onderhandeld over een sociaal plan. Dat zal “een karig sociaal plan” zijn, aldus Van Dijk.

Beide redacties moeten efficiënter gaan werken om toch elke dag een volwaardige krant te brengen, aldus Van Dijk. NDC wil naast de bezuinigingsoperatie wel investeren in de digitale nieuwsvoorziening, zoals een krant op de iPad.

Eerder dit jaar werd NDC overgenomen door een consortium van de ING en twee ideële stichtingen: FB Oranjewoud en Je Maintiendrai. Toen werd al aangekondigd dat er stevig in de organisatie zou worden gesneden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *