Grootste saneringsoperatie stad AAgrunol afgesloten

mw. groen en wethouder jan seton

mw. groen en wethouder jan seton

Het AAgrunolterrein aan het Winschoterdiep was ooit één van de meest vervuilde bedrijfsterreinen in Nederland. Na vele jaren van protesten door bewoners uit de Oosterpoort vertrok het bedrijf naar Delfzijl. De zeer kostbare sanering duurde tientallen jaren. De grond werd afgegraven en daarna werd het grondwater nog vele jaren schoongemaakt. De bewoners van de nieuwe woonwijk ‘De Meeuwen’ merkten niets van deze laatste fase. De pompen zijn uitgeschakeld en hiermee is een eind gekomen aan de grootste saneringsoperatie in de stad Groningen.

Ter gelegenheid hiervan is een speciale krant gemaakt die huis-aan-huis bezorgd wordt in de buurten rondom het voormalige bedrijfsterrein. In deze krant kijken direct betrokkenen vanuit hun eigen rol terug op deze roerige periode. Dit zijn mensen uit de politiek, het bedrijf, de milieubeweging, de ambtenarij, actievoerders en buurtbewoners.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wethouder Jan Seton reikte tijdens een speciale bijeenkomst in het Poortershoes het eerste exemplaar uit aan mevrouw Groen. Haar man Feiko Groen was destijds de belangrijkste actievoerder in de Oosterpoort.

Foto’s: Siebrand Wiegman

 

Eén gedachte over “Grootste saneringsoperatie stad AAgrunol afgesloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *