Grootverdieners in de zorg – hoe transparant en welk resultaat

Vandaag hebben we kennis mogen nemen dat de Universitaire Ziekenhuizen in Nederland gemiddeld 714 miljoen euro per jaar verdient en dat deze ziekenhuizen zich onderscheiden door wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor krijgen ze subsidies van zowel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als Onder, Cultuur en Wetenschap en daarnaast de geldstromen vanuit Brussel en de belangenorganisaties.

Als het om de zorg gaat nemen we graag aan dat de onderzoeksgelden goed besteed worden. Wat mist is de transparantie en het behaalde resultaat en dat laat zich mogelijker wijs ook niet altijd makkelijk meten. Als we lezen dat bijvoorbeeld het KWF een schenking doet naar een van de ziekenhuizen rijst bij ons de vraag; wat is er met het geld gebeurd. Waar is het aanbesteed en welk resultaat heeft het opgeleverd.

Wat zou het verhelderend kunnen werken als in hoofdlijnen wordt aangegeven welk onderzoek gestart gaat worden, welk doel en welk resultaat. Is het zorg creëren of heeft het inderdaad bijgedragen aan de gezondheid van de mens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *