Grote groepen kolganzen boven de Onlanden

Vanaf november trekken de ganzen met miljoenen tegelijk vanuit het noorden van Rusland of Lapland zuidelijker Europa in. En dat merkten we vandaag in de Onlanden  waar vele groepen kolganzen voor bij kwamen. Vroeger gold ons land vooral als tussenstop, want ook hier waren de winters toen nog koud, maar de laatste jaren verlopen onze winters zo zacht, dat veel ganzen er voor kiezen om de hele winterperiode in ons land te blijven om en maart weer af te reizen.

Er overwinteren zo’n anderhalf miljoen ganzen in Nederland, waaronder soorten als de grauwe gans, de dwerggans, de brandgans en de rotgans. Het andere deel van de ganzenpopulatie trekt verder naar andere landen, waaronder de Britse Eilanden en Duitsland. De kolgans is een van de algemeenste overwinterende ganzen in Nederland. De typische witte snavelbasis en de dwarse zwarte ‘vegen’ over de buik maken de volwassen kolgans makkelijk herkenbaar.

De witte bles rond de snavelbasis is opvallend. Verder hebben kolganzen een roze snavel en oranje poten. Volwassen vogels hebben zwarte dwarsstrepen op de buik. Jongen van het afgelopen broedseizoen hebben die dwarsstrepen nog niet. Ook de witte bles ontbreekt nog grotendeels wat we kunnen zien bij sommige ganzen.

Alle natuurfoto’s: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *