Guy Verhofstadt ondersteunt actie Greenpeace

In Rusland zitten 28 Greenpeace-actievoerders en twee journalisten onterecht in de cel. Opgesloten voor hun poging de Noordpool te beschermen tegen olieboringen.

Op 19 september werd de ijsbreker de Arctic Sunrise door de Russische autoriteiten in beslag genomen. Alle opvarenden werden vastgezet. De aanklacht: piraterij, waarvoor de maximum straf in Rusland 15 jaar bedraagt. Dit is natuurlijk de wereld op zijn kop.

Greenpeace voert vrijdag de hele dag actie op de Grote Markt om aandacht te vragen voor hun leden die vast zitten in Rusland, waar na zijn vriendin Carmen van Woudenberg ook de moeder van Mannes Ubels vanmorgen in de kooi plaats namen om de actie voor haar vriend en zoon te ondersteunen. Vanmiddag  bracht Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt, de voormalig premier van België en nu parlementslid in het Europees Parlement,  een bezoek aan de actievoerders om  zijn handtekening onder de petitie te plaatsen. Het zoveelste incident met Rusland liet hij weten.

Alle foto’s: klik hier

Ook de dertig actievoerders van de milieubeweging werden vorige maand opgepakt tijdens een protestactie bij een boorplatform. De Greenpeace leden werden in Moermansk beschuldigd van piraterij en kunnen 15 jaar cel krijgen. Groningen heeft een stedenband met Moermansk.

Onder de gevangenen zijn twee Nederlanders. Een van hen is Mannes Ubels die oorspronkelijk uit Bedum komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *