Haka workshop voor jarige sportleraren BAO Trieu Paddepoel

Tot  grote verrassing van de  sportleraren Robert Bikkes en Juan Knöpper, werden zij vanmorgen door hun deelnemers verwelkomt met een haka groet. De sportleraren zijn verbonden aan  sportcentrum Bao Trieu in de Groninger wijk Paddepoel. De leraren waren recentelijk 49 jaar geworden en reden om iets bijzonders te organiseren.

robert bikkes-joe collins-juan knöppel

Een workshop Haka met de Nieuw Zeelander Joe Collins – authentic Haka experience. Joe woont inmiddels 18 maanden in Nederland en vandaag gaf hij zijn eerste workshop op Nederlandse bodem. Een prachtige belevenis. Twee groepen werden geformeerd en samen met de sportleraren werd een dans ingestudeerd met het uiteindelijke doel een gezamenlijke Haka als besluit. En dat werd een succes.

Alle foto’s: klik hier

Haka

Haka is de naam van een groep ceremoniële dansen van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland, maar ook in Samoa en Fiji dansen ze de haka. Door middel van deze dans probeert men de goden (voorvaderen) aan te roepen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de haka altijd een oorlogsdans is. Naast de oorlogsdans (de Peruperu) bestaan er ook haka’s voor bijvoorbeeld begrafenissen. Haka’s worden bij allerlei gelegenheden uitgevoerd. Waarschijnlijk de bekendste haka is de Ka Mate, die al jarenlang door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de All Blacks, vóór het begin van iedere wedstrijd wordt uitgevoerd. Bij gelegenheid wordt tegenwoordig ook de controversiële Kapa o Pango of een andere haka opgevoerd. Ook enkele andere internationale teams uit deze regio voeren dit ritueel uit.

Een korte  video opname:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *