Hare Majesteit koningin Beatrix eregast NNO Jubileumconcert

groningen-nno-jubileumconcert-4 Zonder hoed en gekleed in een glinsterende zwarte jurk stapte de koningin gisteravond uit voor de Oosterpoort in Groningen om als eregast aanwezig te zijn bij het NNO Jubileumconcert. Waarschijnlijk voor de laatste keer dat de koningin Groningen bezocht in haar functie als koningin.

 

Na de ontvangst van commissaris der koningin Max van den Berg en de Groninger burgemeester Peter Rehwinkel, struikelde de koningin bij de ingang van de Oosterpoort wat schrikken was en gelukkig goed is afgelopen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het NNO, onderleiding van chef-dirigent Stefan Asbury speelde deze avond muziek van twee Russische grootmeesters, Prokofjev en Sjostakovitsj.  Indien de co-schrijver van het jubileumboek nog had geleefd zou hij ons verteld hebben dat het eerste stuk slechts  één keer eerder is gespeeld en wel in 1972 na we hebben begrepen, toen in de Harmonie in Groningen.

In de pauze werd het jubileumboek van het NNO door professor Jan Minderhoud overhandigd aan Hare Majesteit. Het jubileumboek kwam tot stand door Jan Minderhoud en co-auteur  Heinz Wallisch.  Op 14 november 2012 was het exact anderhalve eeuw geleden dat het muziekgezelschap in Groningen het predicaat symfonieorkest mocht dragen en dat tot op heden als Noord Nederlands Orkest nog steeds doet. Daarmee is het NNO het oudste symfonieorkest van ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *