Heeft gemeente Groningen wel controle over subsidies

cda-rene bolle en anne kuik-1De rechter oordeelde op 12 februari 2015 dat de voorzitter van bewonersorganisatie Wijert Welzijn schuldig is aan verduistering. In twee jaar tijd heeft hij ruim € 82.000 subsidiegeld, bestemd voor de wijk de Wijert, in eigen zak gestoken. Voor dit strafbare feit is een veel lagere straf opgelegd dan werd geëist door de officier van justitie. In plaats van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden wordt een taakstraf van 240 uur opgelegd. De rechter geeft de gemeente in de uitspraak een forse tik op de vingers. Volgens de rechter was de schade namelijk beperkt gebleven als de gemeente en de woningbouwcorporatie beter toezicht hadden gehouden. Het CDA wil weten hoe deze situatie zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Fractievoorzitter René Bolle: ‘De rechter verwijt de gemeente een gebrek aan controle en dat wordt meegenomen in de bepaling van de straf. Dat is een ernstige zaak. Het lijkt erop dat de gemeente weinig eisen heeft gesteld aan de administratie rondom deze subsidie, waardoor er onopgemerkt veel geld verduisterd kon worden.’ Het CDA vindt daarom ook dat de bewoners gecompenseerd moeten worden voor de geleden schade. ‘De bewoners van de Wijert mogen hier niet de dupe van worden,’ aldus Bolle.

Het CDA vraagt het college onder meer wanneer de gemeente wist van de verduistering en in hoeverre de gemeente dit had kunnen voorkomen. Ook is het van groot belang dat dit soort zaken in de toekomst worden voorkomen. Het CDA vraagt daarom ook welke acties het college onderneemt om de controle op subsidiegelden binnen de gemeente te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *