Hendrik de Vriesstipendium 2022 voor Maartje Terpstra en Katayoon Valamanesh

Het Hendrik de Vriesstipendium 2022 is dit jaar gewonnen door Maartje Terpstra en Katayoon Valamanesh. De Groninger wethouder cultuur Kirsten de Wrede maakte de winnaars zondagmiddag bekend, tijdens Wildvang bij Kunstpunt aan de Trompsingel in Groningen.

Het Hendrik de Vriesstipendium wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt door de gemeente Groningen en is bedoeld voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. Dit jaar waren er 13 aanmeldingen voor de categorie Beeldende kunst en 8 aanmeldingen voor de categorie Literatuur.

In de aanmeldingen voor Beeldende kunst zag de jury het persoonlijke universum van de kunstenaar als een doorslaggevend onderzoeksmotief, vaak werd het eigen lichaam ingezet, zowel direct fysiek als digitaal. De jury bestond dit jaar uit Barend van Heusden, Bart Nijstad, Sandra van Voorst, Ernst Arbouw, Rosa Everts en Emily Kocken (voorzitter).

Bij de inzendingen voor Literatuur waren er dit jaar veel literaire genres. Daarbij viel het de jury meteen op dat de inzenders gepassioneerd op zoek lijken te zijn naar een tussenvorm om zich nog beter in te kunnen uitdrukken dan voorheen. De jury maakte de definitieve keuze. In de categorie beeldende kunst won Katayoon Valamanesh het stipendium. In de categorie literatuur was Maartje Terpstra de gelukkige.

V.l.n.r. Emily Kocken (juryvoorzitter), wethouder Kirsten de Wrede, Maartje Terpstra, Katayaan Valamanesh

De winnaars krijgen een beurs van 6.000 euro, waarmee zij hun plannen kunnen uitvoeren, plus een coach naar keuze. Ook is er nog een publieksprijs van 1000 euro. Die wordt later uitgereikt.

Foto’s: Rieks Oijnhausen

beeld henk de vries sint jansstraat op het gras nabij de martinikerk

Het stipendium is vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *