Hendrik de Vriesstipendium voor Dennis Molema en Bert Scholten

Dennis Molema en Bert Scholten hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium beeldende kunst 2016 gewonnen, dat maakte Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, zaterdag 10 december bekend tijdens het talentevent Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). Het stipendium is een jaarlijkse terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren.

Een jury koos uit de in totaal dertien inzendingen zes genomineerden. Ze adviseerde het college van B&W twee van hen tot winnaar te benoemen. De jury zegt over de winnaars:

Dennis Molema
“De jongste kunstenaar van deze editie van het Hendrik de Vriesstipendium wil met zijn plan v-Harmonie via virtual reality een verdwenen historische en culturele waarde van de stad Groningen opnieuw tot leven wekken. De artistieke dimensie van v-Harmonie van Dennis Molema schuilt vooral in de visuele én muzikale ervaring waarin hij de bezoeker van de virtueel herbouwde voormalige concertzaal de Harmonie aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat wil onderdompelen. Het is de kunstenaar niet alleen om de architectuur te doen, maar ook om de herbeleving van de internationaal vermaarde akoestiek van de Groningse concertzaal.”

Bert Scholten
“Bert Scholten is een multi- en interdisciplinaire kunstenaar. Hij verbindt moeiteloos muziek met animaties, tekst en performancekunst, en daar komt nu ook het object bij. Met het ontwikkelen van podiumattributen zoekt de kunstenaar met zijn project Niks was minder waar naar nieuwe vormen die de performatieve en visuele aspecten van zijn werk, en de interactie tussen kunstenaar – kunstwerk – publiek zullen intensiveren en vergroten. Ondertussen morrelt de kunstenaar aan de grenzen van het theater, de popmuziek en de wereld van de beeldende kunst: klonk de muziek van Bert Scholten eerst in expositieruimtes, volgend jaar wil hij zijn beeldende kunst presenteren op het theaterpodium en integraal onderdeel maken van zijn performance.”

Foto’s: Siebrand Wiegman

Eén gedachte over “Hendrik de Vriesstipendium voor Dennis Molema en Bert Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *