Herdenken en vieren 75 jaar bevrijding jaar later | d’ Olle Grieze in driekleur

Dat zou dit jaar oorspronkelijk gebeuren op 16, 17 en 18 april met onder meer een programma op de Grote Markt. Dat gaat echter niet door vanwege de coronamaatregelen.

Brief
Burgemeester Koen Schuiling heeft een brief over het uitstel geschreven aan alle inwoners van de gemeente. Daarin staat onder andere: “Dit had een maand van ontmoeting en verbinding moeten zijn. Velen hebben zich ingezet om op respectvolle wijze ons 75e bevrijdingsjaar te kleuren. Dat doen we volgend jaar.”

Gezondheid

De burgemeester verwijst ook naar de coronacrisis: “Laat ons onze vrijheid koesteren. Laat ons, juist nu, beseffen hoe kostbaar ze is en hoe dierbaar vrijheid en gezondheid ons zijn.” Helemaal onopgemerkt blijft de bevrijding dit jaar niet. De Martinitoren kleurt namelijk op donderdag 16 april, vrijdag 17 april en zaterdag 18 april tussen 20:00 uur en 01:00 uur rood-wit-blauw ter herinnering aan 75 jaar vrijheid.

Programma

De gemeente, provincie en tal van andere organisaties ontplooiden de afgelopen maanden al vele activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. De organisatie sprak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei af om Groningen er speciaal uit te lichten vanwege het grote aantal gebrachte offers. In januari vond de herdenking van alle Holocaustslachtoffers plaats. Deze maand zouden er drie dagen artiesten, toespraken en films te zien zijn op de Grote Markt. Dat gebeurt nu in april of mei 2021. Het meerdaags programma in het Forum Groningen rondom 75 jaar Verenigde Naties in oktober 2020 gaat voorlopig wel door.

Foto: Siebrand Wiegman

Lees hier de brief (pdf) van de burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *