Herdenkingsteken voor omgekomen raadsleden WO II

steden nederland, rhenenGemeente vraagt medewerking voor volledige en correcte lijst

Jan Rootlieb en Edzard Domela Nieuwenhuis, twee Groningers, hebben het initiatief genomen om te komen tot een gedenkteken ter herinnering aan de gemeenteraadsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door geweld van de Duitse bezetter zijn omgekomen.

Het Groninger gemeentebestuur ondersteunt dit burgerinitiatief. De verwachting is dat het gedenkteken – dat de vorm krijgt van een plaquette aan het Stadhuis – eind september/begin oktober onthuld zal worden.

Het is van het allergrootste belang dat de lijst met namen op de toekomstige plaquette volledig en correct is. Alleen zo kan het gedenkteken op een waardige manier de omgebrachte raadsleden eren. Vandaar dat de gemeente alle Groningers om medewerking vraagt: komen naast de zes hieronder genoemde raadsleden ook andere raadsleden voor vermelding op de plaquette in aanmerking? Zo ja, wie zijn dat?

Het gaat zowel om raadsleden die vóór, als tijdens de oorlog in de Groninger gemeenteraad zaten en door de Duitse bezetter zijn omgebracht. Met het gedenkteken herdenkt het gemeentebestuur alle leden van de Groninger gemeenteraad die omgebracht zijn in de jaren 1940 – 1945.

De afgelopen periode is uitgebreid gezocht naar die raadsleden die voor vermelding in aanmerking komen. Tot nu toe komen de initiatiefnemers tot zes raadsleden. Het gaat om de volgende raadsleden:

 • L. Huizinga, geboren 14 februari 1897 in Groningen, overleden 26 mei 1942 in Groβ-Rosen
 • S.H. Aptroot, geboren 2 mei 1874 in Leek, overleden 12 februari 1943 Auschwitz
 • J.F. Swint, geboren 1 oktober 1895 in Groningen, overleden op 1 januari 1944 in Groningen
 • G. Sterringa, geboren 30 december 1876 Firdgum, overleden 19 januari 1944 in Buchenwald
 • J.F.S. Domela Nieuwenhuis, geboren 4 februari 1900 in Odijk, overleden

25 september 1944 in Groningen

 • D.Wolters, geboren 6 april 1911 in Groningen, overleden 25 april 1945 in Amsterdam

 

2 gedachten over “Herdenkingsteken voor omgekomen raadsleden WO II

 1. Durk Wolters was mijn grootvader. Het doet me ontzettend goed te horen dat ook hij nu op deze manier de hem toekomende waardering krijgt!

  • L.s.,

   Mijn moeder Reina Wolters is een dochter van Durk Wolters.
   Ik ben haar oudste zoon en kan haar ook begeleiden op de dag van de onthulling van de gedenksteken als het op de nieuwe datum 25 Oktober plaats vindt.

   Onze vrijheid is kostbaar en wordt te vaak als vanzelfsprekend ervaren.

   Een zeer goed initiatief dat de jeugd zal steunen en helpen in het verder begrijpen en waarderen van onze gezamelijke waarden en zij die daar voor vochten en stierven te eeren.

   Deze gedenk steen help om alles weer in het juiste perspectief te zien ,jong en oud.

   Grote dank en groet,

   Wouter Durk Karel Lap Jr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *