Het eerste zaadje is geplant voor moestuin Ulgersmaborg

groningen-ulgersmaborg-moestuin-2

Het groenstrookje gelegen tussen de Marjoleinstraat, Rozemarijnstraat en Korianderweg in Ulgersmaborg zal als alles mee zit eind juni officieel geopend worden. Een groen stuk waar de buurt in eigen groente kan voorzien en tevens een mooie ontmoetingsplek. Wethouder Mattias Gijsbertsen  nam alvast een kijkje.
Stadjer Aaron Cornelissen kwam na een tijd gewerkt te hebben in Portugal weer terug in Groningen en miste onmiddellijk een essentiële vrijetijdsbesteding. In Portugal werkte Aaron in een moestuin met een aantal andere vrijwilligers waarbij er sociale contacten ontstonden en in eigen groente en fruit voorzien werd. Zou hier in de Ulgersmaborg ook draagvlak voor zijn?
Aaron ging aan de slag en tot zijn grote verbazing bleek dat de buurt eigenlijk zat te wachten op een initiatief zoals dit. Gesprekken met de gemeente verliepen allemaal voorspoedig en al snel waren er genoeg aanmeldingen om de moestuin dit jaar nog te realiseren. Aaron is met een aantal buurtbewoners andere moestuintjes in de stad afgegaan. Hier werd gekeken hoe het aangepakt werd en of het succesvol en haalbaar zou zijn voor zijn buurt. Ook naar de individuele wensen van bewoners werd gekeken.

Er is bijvoorbeeld een verhoogde moestuin in het plan meegenomen voor iemand met een slechte rug. Het idee moest toegankelijk en laagdrempelig zijn en alles is uiteraard vrijwillig. Na een informatieavond voor de buurtbewoners en een aantal vergaderingen met de gemeente kwam het idee in een stroomversnelling. Op zaterdag 2 mei 2015 stond de buurt met ruim 20 man sterk het grasveldje te egaliseren, moestuinbakken in elkaar te klussen, deze te vullen met potgrond en hieromheen een paadje van tegels aan te leggen. Er werd door andere bewoners voor eten en drinken gezorgd zodat er ineens contacten ontstonden tussen buren die al jaren naast elkaar woonden maar eigenlijk niet of nauwelijks gesproken hadden. Er zijn bewoners met jarenlange ervaring in het kweken van groente maar ook bewoners die met de actie van een supermarkt voorzichtig zijn begonnen met tuinieren. Een mooi zitje en een zonnetje maakten het plaatje compleet. Aaron is erg verbaasd over de animo en het enthousiasme van de buurtbewoners. Het is heel leuk om iets op te zetten als men graag mee wil werken en niet kan wachten om de handen in de modder te steken. De buurtbewoners denken mee en vullen ideeën aan. Ik hoop uiteraard dat de positieve energie die de buurtgenoten nu hebben ook op lange termijn blijft. De bedoeling is om naast de moestuintjes ook andere activiteiten te organiseren met de buurt maar deze gezamenlijke moestuin is een mooi begin.

Foto’s: Moestuin Ulgersmaborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *