Het is genoeg geweest – begraaf de strijdbijl om Zwarte Piet

sinterklaas (1 van 1)Is het zo niet genoeg geweest? Een vraag die ik eigenlijk aan iedereen zou willen stellen.

Een van oudsher Nederlandse traditie. Een traditie voor kinderen die geloven in een Goedheiligman, is inmiddels landelijk uitgegroeid tot een strijd met twee kampen.

“Ik ben voor. Ik ben tegen. Ik vind dit en ik vind dat.”

De afgelopen weken is er in de landelijke media veelal aandacht aan besteed en over gesproken. Ook in de samenleving speelt de kwestie rondom het feest enorm. Mensen zijn boos, teleurgesteld, voelen zich gediscrimineerd, worden bedreigd en raken slaags met elkaar. Is dat het allemaal wel waard?

steden nederland, groningen, centrumJaarlijks komt daar uit Spanje een boot aangevaren, vol lekkers en cadeautjes. Wanneer Sint-Nicolaas en zijn knechten rond November het land komen binnen varen, laten zij menig kinderhart sneller kloppen. Een kinderfeest waar van jongs af aan rijkhalsent naar wordt uitgekeken.

 

Toch is de toekomst van dit kinderfeest allerminst zeker. Er wordt volop gespeculeerd over de toekomst van de vele knechten. De knecht van Sint-Nicolaas wordt nog altijd Zwarte Piet genoemd. Door zijn donkere huidskleur wordt er door tegenstanders een vergelijking gemaakt met de tijd van slavernij en onderdrukking. Een zwarte man als knecht van een oude man wordt gezien als discriminatie en racisme.

Voorstanders grijpen terug naar de geschiedenis van de traditie. De donkere huidskleur is immers afkomstig van het feit dat de knecht van Sint-Nicolaas alle cadeautjes door de schoorstenen naar binnen brengt. Zwarte Piet is niet discriminerend bedoeld, maar een figuur uit een rijke Nederlandse traditie.

Als we terug kijken naar het verleden, kunnen we stellen dat er rondom Zwarte Piet al veel veranderd is. Zwarte Piet begon ooit als domme knecht van een wijze oude man, maar is inmiddels uitgegroeid tot een waardig metgezel van Sint-Nicolaas. De make-over van de beste knecht is jaren geleden al ingezet.

Tegenwoordig kennen we eigenlijk allang geen Zwarte Piet meer. De knechten gaan door het leven met stoere namen zoals: Hoofdpiet, Testpiet, Keukenpiet of Profpiet. De tijd van felrode lippen en grote gouden oorringen ligt allang achter ons.

groningen paddepoel winkelcentrum intocht sinterklaas (15 van 15)Het kinderfeest heeft nooit de intentie gehad om mensen te discrimineren. Mannen, vrouwen, jongens of meisjes, iedereen met elke seksuele geaardheid kan anno 2014 Piet zijn.

Heeft deze discussie zo niet veel te lang geduurd? Laten we alsjeblieft stoppen met dit haantjesgedrag. Voor- of tegenstander, begraaf de strijdbijl. Stop met zeggen ‘ik vind.., nee maar ik vind..’ Laten we zorgen voor een evolutie, maar geen revolutie.

Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat het feest van Sint-Nicolaas weer wordt zoals het ooit bedoeld was.

Een feest van ons allen. Van iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *