Het loopt storm bij meldpunt verspilling in de zorg

meldpuntEen uur nadat minister Edith Schippers van VWS zaterdagavond het meldpunt verspilling in de zorg had geopend, waren er ruim 1300 meldingen gedaan op de website van het meldpunt. De minister gaf het startsein in het tv-programma Kassa van de VARA. Inmiddels staat de teller op 7856.

Dit meldt Zorgvisie. Met het meldpunt wil Schippers inzicht krijgen in waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen hiervoor te bedenken zijn. Voorbeelden zijn het onnodig verstrekken van medicijnen of hulpmiddelen, het verspillen van geld bij zorgverleningstrajecten of het uitvoeren van overbodige behandelingen.

Meldingen

Wie verspilling meldt, doet dat anoniem. De meldingen worden verdeeld over twee groepen: genees- en hulpmiddelen en langdurige zorg. In een later stadium komen daar geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg bij. Verschillende partijen in de zorg gaan zich over de meldingen ontfermen om met oplossingen te komen.

Verspilling

Het meldpunt is gericht op alle mensen die met de zorg te maken hebben, cliënten, patiënten, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners. De betrokken bewindslieden Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn zullen de Tweede Kamer regelmatig informeren over de vorderingen om verspilling terug te dringen.

Bron: Zorgvisie

1 gedachte op “Het loopt storm bij meldpunt verspilling in de zorg

  1. Cremes en zalven kunnen ook in een kleinere verpakking wanneer er maar een kuur van bijvoorbeeld 1 week is. Er zijn alleen maar tubes van 25 gram en meer. Soms moet je iets er zo dun op doen dat je aan 25 gram al teveel hebt, dus een tube van 10 gram is soms al meer dan voldoende.
    Hoeft er ook niet zoveel weggegooid worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *