Historische zege FC Groningen bij FC Twente: 1-2

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkNa de mooie 1-1 remise tegen PSV volgde zondagmiddag een historische zege (1-2) bij FC Twente. Tien jaar kon FC Groningen in Enschede niet winnen. Met de winst maakten de Groningers niet alleen een einde aan die negatieve reeks, maar haakten ze ook weer aan bij de subtop van de eredivisie.

Een wondermooie kopbal van Michael de Leeuw leidde de overwinning in, waarna Tjarron Chery de bal voor de tweede keer in het Twente-doel werkte, hoewel daar een keepersblunder van Marsman aan vooraf ging. Dat het Groninger kamp in de slotfase toch nog het ergste vreesde, was te wijten aan de rode kaart voor Danny Hoesen die terecht kon douchen na een smerige overtreding. FC Twente speelde alles of niets en met veel kunst en vliegwerk konden de Groningers de schade beperkt houden tot een tegentreffer.

Het was een dikverdiende zege. De Trots van het Noorden deed zijn naam eer aan en toonde tevens aan dat je als analyticus niet moet doen aan voorspellingen. Op deze plaats schreven we dat de FC zo rond de kerstdagen wel eens diep in het rechter rijtje kon wegzakken op de ranglijst. Maar na de remise tegen PSV en de zege op FC Twente ziet de voetbalwereld er ineens heel anders uit.

De supporters die een aantal weken actie hebben gevoerd om De Leeuw in de basis te krijgen, mogen elkaar feliciteren. Als een speler ooit heeft aangetoond dat hij altijd moet worden opgesteld, dan is het wel De Leeuw die vorige week en afgelopen zondag furore maakte met doetreffende zweefkopballen die doen denken aan Beb Bakhuys. Hij bewees het gelijk van de voetbalfans die het vrijwel altijd goed zien. Ze zijn niet gek en hebben wel degelijk verstand van het spelletje.

Het duel in Enschede toonde tevens aan dat Danny Hoesen onmiddellijk uit de basis gehaald moet worden. Hij laat veel te weinig zien en was zondag de enige dissonant in het team. Gelukkig haalde hij zichzelf de komende weken uit de basis door een oliedomme overtreding te maken die terecht een rode kaart opleverde. Zijn actie – hij stond met zijn voet op de enkel van zijn tegenstander – stimuleerde de Twentenaren om er in de laatste tien minuten vol tegenaan te gaan. Met dank aan verdediger Botteghin en doelman Padt hielden de Groningers de drie punten op zak.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *