Hoe veilig en luchtschoon is de omgeving Eikenlaan

steden nederland, groningen, selwerdIn de discussie Zuidelijke Ringweg van Groningen wordt de Eikenlaan door de gemeente Groningen als voorbeeld gebruikt. Volgens het telpunt van de gemeente passeerden hier in 2011 11340 voertuigen per dag en zijn de gegevens van de latere jaren niet verwerkt.  De grote verkeersdruk kent een aantal onveilige oversteken maar zolang een weg – vergeleken met andere drukke wegen – niet onveiliger is dan vergelijkbare wegen heeft de gemeente er vrede mee.

Men gaat volledig voorbij aan het feit dat bij (ernstige) ongevallen meestal fietsers en voetgangers betrokken zijn, afkomstig uit de directe omgeving van de onveilige straat

.

Ook de hulpdiensten wringen zich door het verkeer en dat leidt soms tot vreemde taferelen. Via voet- en fietspaden proberen ze de files te omzeilen om zo op de plek des onheils te arriveren.

paddepoel oversteek eikenlaan winkelcentru (1 van 1)Ook de oversteek voor ouderen aan de Eikenlaan richting Winkelcentrum is een veel besproken kwestie.

 

 

 

luchtLuchtkwaliteit
De luchtkwaliteit in Europa, Nederland en Groningen wordt gaandeweg beter, lezen we op de site van de gemeente. In de stad voldoet de lucht al jaren (ruimschoots) aan de Europese luchtkwaliteitsnormen.  Uit de luchtkwaliteitskaart Noordwest van 2011 valt op te merken  dat de luchtkwaliteit als matig wordt aangemerkt. Er zijn geen snuffelpalen die ons kunnen vertellen of en in hoeverre de lucht in onze omgeving schadelijk is voor de gezondheid.  Moeten we ons zorgen maken?

 

Eén gedachte over “Hoe veilig en luchtschoon is de omgeving Eikenlaan

  1. Natuurlijk is de lucht in de stad niet schoon! Het verkeer is daarin een grote mate debet aan. Met de auto naar de winkel 400 m verder op. Of er moet wel 2 km gereden worden om te kunnen sporten. Even bij kennissen op bezoek in een wijk aan de andere kant van de stad, stel je voor dat je daar hijgend en uitgeput tegen de deurpost je laatste adem uitblaast omdat je wel 5 km moest fietsen. Vooral stug blijven volhouden dat je van al die uitlaatgassen geen longkanker krijgt. Roken, dat is pas slecht. Wil je een schonere lucht? Doe er dan wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *