Hoogste punt nieuwbouw Vindicat bereikt

Wethouder Dig Istha was vanmiddag 4 september aanwezig bij de feestelijkheden omdat het hoogste punt bereikt  is voor  de nieuwbouw van Vindicat aan de Oostwand van de Grote Markt.
Vindicat nieuwbouw-7619

Met een bruine jenever van Hooghoudt, die ook weer op het pand als reclame zal verschijnen, werd getoost op het bereiken van het hoogste punt.
De  Groninger wethouder liet weten dat de studenten vooral moesten doorgaan met het slopen van hun huidige onderkomen, immers dat scheelt een hoop geld voor de gemeente en in deze tijd dus welkom. De tolerantie van de muzieksoort moet niet leiden tot het vanaf het balkon naar beneden gooien van een piano. Februari 2014 is de verwachting dat de studenten hun nieuwe inkomen kunnen betrekken.. Foto’s: Siebrand Wiegman

De nieuwbouw van Vindicat – naar een ontwerp van De Zwarte Hond – is het eerste pand dat verrijst aan de nieuwe oostwand van de Grote Markt op de plek van de vooroorlogse rooilijn.

Bouwen in het stadshart is geen sinecure. De bouwplaats is klein en de vrachtauto’s met de grote prefab elementen moeten manoeuvreren in het drukke binnenstadsverkeer van bussen, fietsen en voetgangers. Ook kampte de bouw met vertraging door onverwachte zwerfkeien in de ondergrond, waardoor het aanleggen van de kelder bemoeilijkt werd. Ook de extreme weersomstandigheden in winter én zomer legden de bouw regelmatig stil.

Dat betekende geen vakantie voor de bouwers. In de bouwvak is doorgewerkt en de achterstand grotendeels ingelopen. Naar verwachting kan de studentensociëteit in februari 2014 naar hun nieuwe onderkomen verhuizen.

De nieuwbouw van Vindicat is onderdeel van de ingrijpende binnenstadsoperatie Grote Markt oostzijde. Met de komst van Vindicat wordt de contour van de vooroorlogse rooilijn zichtbaar. De reconstructie van deze rooilijn moet het plein van de Grote Markt een intiemer karakter geven. Achter de nieuwe oostwand, waarvan Vindicat onderdeel is, komt het Groninger Forum met daaronder een parkeergarage. Het Groninger Forum ligt aan een nieuw stadsplein: de Nieuwe Markt. Het project Grote Markt oostzijde is naar verwachting in 2017 klaar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *