Huismus de meest getelde vogel

natuur, vogelsDit weekend hebben meer dan 45.000 mensen, waaronder veel IVN’ers, in ruim 30.000 tuinen vogels geteld voor de Nationale Tuinvogeltelling. In totaal waren er zondagmiddag zo’n 571.000 vogels geteld. Wat opvalt is dat er door het zachte winterweer minder vogels in de tuinen te zien waren. De huismus staat, net als in voorgaande jaren, op één.

natuur-vogels-mussen (3 van 3)Opnieuw staat de huismus op nummer één in de Nationale Tuinvogeltelling. Dat betekent niet dat deze vogel ook in de meeste tuinen is gezien: hij werd in minder dan de helft van de tuinen geteld. De reden dat deze vogel op één staat is omdat een huismus in grote groepen leeft.

De top-10 van 2014 ziet er als volgt uit (stand zondag 19 januari 2014 18.00 uur)

1. Huismus 2. Koolmees 3. Merel 4. Pimpelmees 5. Vink 6. Kauw 7. Turkse Tortel
8. Houtduif 9. Ekster 10. Spreeuw

Voorlopige uitslag
natuur-vogels-mussen (2 van 3)De cijfers betreffen een voorlopige uitslag. Mensen kunnen hun telling nog doorgeven tot maandag 20 januari 12.00 uur. De cijfers worden daarna gecorrigeerd door Sovon Vogelonderzoek, onder andere op onwaarschijnlijke aantallen en meldingen. Op www.tuinvogeltelling.nl is de actuele stand van zaken te zien. Hier is ook de top-10 per provincie te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *