In actie voor een beter milieu | Word vegan

Op de Grote Markt in Groningen vandaag een actie om het vermijden van dierlijke producten te bevorderen. Dit is volgens de actievoerders de meest effectieve manier waarbij individuen hun uitstoot kunnen verminderen om klimaatverandering tegen te gaan.

Als we gezond en gelukkig kunnen leven, zonder anderen te schaden, waarom zouden we het dan niet doen? Lezen we op het kaartje van Dierenvrij.nl

De productie van vlees, zuivel en andere dierlijke producten is enorm belastend voor het milieu. Dit komt, onder andere, door de gigantische hoeveelheden water en pesticides die gebruikt worden om gewassen te kweken, die nodig zijn om de dieren maanden tot jaren te voeden.

Een enorme hoeveelheid graan is nodig voor het produceren van een stukje vlees, hetgeen gepaard gaat met wereldwijde ontbossing, verlies van leefgebied en het uitsterven van diersoorten. In Brazilië alleen al wordt 2,2 miljoen hectare gebruikt voor het voeden van dieren, 80% van het regenwoud is gekapt voor de vee-industrie.

Daarnaast produceren runderen een zeer potente broeikasgas, methaan, hetgeen verantwoordelijk is voor 16% van de globale broeikasgassen (IPCC 2015). Methaan draagt 23x sterker bij aan de opwarming van de aarde dan koolstofdioxide (CO2). De dierenindustrie heeft nog veel andere negatieve impacten op het milieu, waaronder het verzuren van oceanen.

 

Er is een aanzienlijke hoeveelheid minder land, gewas en water nodig voor een veganistisch dieet. Wij hebben veel impact met onze dagelijkse keuzes en veganistisch leven is dé makkelijkste manier om onze impact op het milieu te reduceren.

3 gedachten over “In actie voor een beter milieu | Word vegan

 1. Werkelijk?

  Waar denken deze mensen waar hun vleesvervanger, soja, gekweekt word?
  In de schappen van de AH?

  Er worden honderden zo niet duizenden hectares bos in het regenwoud voor gekapt en verbrand.
  U herinnert zich vast nog wel de berichten van de vele hectares in het regenwoud wat in brand stond.
  Dit was om de grond geschikt te maken voor verbouwen van soja.
  Dit gewas heeft men geprobeerd in Nederland te kweken, maar ons klimaat bleek niet geschikt.

  Voor het milieu en klimaat helpt veganistisch niet.
  Een koe of varken levert veel meer dan alleen een stukje vlees.

  • Het klopt dat regenwouden worden gekapt voor soja. Waarvan meer dan 80% naar de veeteelt gaat. Die kleinere 20% voor vegans is het probleem niet. 😉

 2. Beste meedenker, dat regenwoud wordt idd gekapt om soja te verbouwen, maar niet om de veganisten en vegetariers te voeden. Meer dan 80% van die soja wordt gebruikt om uw stukje vlees op te kweken, dus als diervoeder gebruikt.
  Uw argument klopt echt niet. Google maar eens naar een wetenschappelijk instituut van uw voorkeur en u zult zien dat ik gelijk heb.
  ik gun u uw lekker eten, maar meer gun ik dieren dat de mens hen respecteert in hun natuurlijke behoeften.
  ik wens u veel wijsheid en liefde toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *