In actie voor een beter milieu | Word vegan

Op de Grote Markt in Groningen vandaag een actie om het vermijden van dierlijke producten te bevorderen. Dit is volgens de actievoerders de meest effectieve manier waarbij individuen hun uitstoot kunnen verminderen om klimaatverandering tegen te gaan.

Als we gezond en gelukkig kunnen leven, zonder anderen te schaden, waarom zouden we het dan niet doen? Lezen we op het kaartje van Dierenvrij.nl

De productie van vlees, zuivel en andere dierlijke producten is enorm belastend voor het milieu. Dit komt, onder andere, door de gigantische hoeveelheden water en pesticides die gebruikt worden om gewassen te kweken, die nodig zijn om de dieren maanden tot jaren te voeden.

Een enorme hoeveelheid graan is nodig voor het produceren van een stukje vlees, hetgeen gepaard gaat met wereldwijde ontbossing, verlies van leefgebied en het uitsterven van diersoorten. In Brazilië alleen al wordt 2,2 miljoen hectare gebruikt voor het voeden van dieren, 80% van het regenwoud is gekapt voor de vee-industrie.

Daarnaast produceren runderen een zeer potente broeikasgas, methaan, hetgeen verantwoordelijk is voor 16% van de globale broeikasgassen (IPCC 2015). Methaan draagt 23x sterker bij aan de opwarming van de aarde dan koolstofdioxide (CO2). De dierenindustrie heeft nog veel andere negatieve impacten op het milieu, waaronder het verzuren van oceanen.

Er is een aanzienlijke hoeveelheid minder land, gewas en water nodig voor een veganistisch dieet. Wij hebben veel impact met onze dagelijkse keuzes en veganistisch leven is dé makkelijkste manier om onze impact op het milieu te reduceren.

5 gedachten over “In actie voor een beter milieu | Word vegan

 1. Werkelijk?

  Waar denken deze mensen waar hun vleesvervanger, soja, gekweekt word?
  In de schappen van de AH?

  Er worden honderden zo niet duizenden hectares bos in het regenwoud voor gekapt en verbrand.
  U herinnert zich vast nog wel de berichten van de vele hectares in het regenwoud wat in brand stond.
  Dit was om de grond geschikt te maken voor verbouwen van soja.
  Dit gewas heeft men geprobeerd in Nederland te kweken, maar ons klimaat bleek niet geschikt.

  Voor het milieu en klimaat helpt veganistisch niet.
  Een koe of varken levert veel meer dan alleen een stukje vlees.

  • Het klopt dat regenwouden worden gekapt voor soja. Waarvan meer dan 80% naar de veeteelt gaat. Die kleinere 20% voor vegans is het probleem niet. ?

 2. Beste meedenker, dat regenwoud wordt idd gekapt om soja te verbouwen, maar niet om de veganisten en vegetariers te voeden. Meer dan 80% van die soja wordt gebruikt om uw stukje vlees op te kweken, dus als diervoeder gebruikt.
  Uw argument klopt echt niet. Google maar eens naar een wetenschappelijk instituut van uw voorkeur en u zult zien dat ik gelijk heb.
  ik gun u uw lekker eten, maar meer gun ik dieren dat de mens hen respecteert in hun natuurlijke behoeften.
  ik wens u veel wijsheid en liefde toe!

  • U heeft gelijk wat betreft de soja dat dit ook voor veevoer gebruikt word, maar het stukje nepvlees wat de vegetariër of Vegan eet word op zo’n onnatuurlijke manier geproduceerd om het een beetje op vlees te laten lijken dat het schadelijker is voor klimaat en milieu dan het opfokken van een koe.
   Bij het produceren van een stukje nepvlees zijn allerlei kunstmatige chemische toevoegingen nodig om het het een beetje op vlees te laten lijken en smaken en er schijnt nog nooit een stukje nepvlees te zijn geproduceerd wat de smaak van echt vlees benaderd en wat beweerd word dat 1 kilo rundvlees 15000 liter water vraagt is onzin.
   Veel van het vocht wat een koe binnen krijgt plast ze ook weer uit en komt op deze manier weer terug in de keten.
   Lees in onderstaande link maar eens hoe deze bewering uit zijn verband word getrokken.
   https://www.interessantetijden.nl/2018/07/04/voedingscentrum-liegt-over-waterverbruik-rundvlees/
   Verder levert een koe veel meer dan alleen get stukje vlees waar telkens over gesproken word.
   Denk aan melk, huis voor schoenen en jassen, botten voor lijm en knopen, slachtafval voor diervoeding.
   Er word niets van een koe onbenut.
   Ik moet nog eens iemand zien lopen in een paar schoenen van soja afval.

 3. Over de wereldwijde ontbossing wil ik ook nog wel even iets kwijt.
  In dit artikel word gesuggereerd dat de veestapel de grote boosdoener is van van de ontbossing, maar dit komt op het conto van de biomassacentrales.
  Een paar voorbeelden;

  https://www.ad.nl/opinie/oerbos-verdwijnt-voor-nederlandse-biomassa~aee2d7da/#:~:text=OpinieEr%20ging%20een%20brandbrief,is%20nu%20al%2014%20procent‘.
  —————————–
  https://www.mo.be/reportage/europa-s-laatste-oerbossen-veranderen-houtfabrieken
  —————————–
  https://www.greenpeace.org/nl/natuur/3325/import-houtpellets-voor-biomassa-vernietigt-canadese-bossen/

  (nu op dit moment staat er in Delfzijl een biomassacentrale RWE, wat de grootste houtverslinder is.
  —————————–
  https://www.gelderlander.nl/algemeen/biomassa-is-bom-onder-het-klimaat~a2cd6d8c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  —————————–
  Mensen, word wakker.
  Het enige wat helpt is iets aan de overbevolking doen.
  We kunnen al het vee wel verbannen uit ons kikkerlandje, maar er zal altijd vraag na blijven bestaan en als het hier niet meer te krijgen is, halen wij het uit het buitenland met stinkende diesels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *