Initiatiefnemers huiskamerproject CasPoMor dragen stokje over

Een heugelijke en droevige dag vandaag in de huiskamer CasPoMor in de Groninger wijk Paddepoel. Afscheid nemen van twee barmhartige Samaritanen Geertje Joling en Aly Wieringa. Tien jaar geleden namen zij het initiatief  met het van start doen laten gaan van huiskamer bezoeken binnen de drie flats met in totaal zo’n vijfhonderd woningen. Het greep de dames aan dat mensen vereenzamen en soms nauwelijks voor zich zelf konden zorgen. Het initiatief werd beloond. Jan Stäbler als voorzitter van de bewonerscommissie trok bij Lefier aan de bel hetgeen resulteerde in het beschikbaar stellen van een huiskamerproject waar allerlei activiteiten georganiseerd konden worden. Na een intensive periode en problemen met de gezondheid is het tijd voor verandering.

De huiskamer is gehuisvest op de zevende verdieping van het Polluxflat. Naast de huisbezoeken de locatie waar in strijd tegen de vereenzaming vele activiteiten worden georganiseerd en de plek waar zorgen gedeeld worden. En als de nood hoog is wisten de initiatiefnemers de wegen te bewandelen die oplossing gericht was. Dat viel niet altijd mee.  Nu we langer op ons zelf moeten wonen is een plek als de huiskamer eigenlijk niet meer weg te denken en zou meer ondersteund moeten worden. Lefier geeft aan dat het beschikbaar stellen van ruimte aan allerlei regels is gebonden en het maar steeds de vraag blijft hoe lang de huiskamer kan blijven bestaan. Zowel de Groningse politiek, (mondjesmaat) en de Haagse politiek kwam langs om zich te laten inspireren door het huiskamer project.

Alle foto’s van de activiteiten huiskamer: klik hier 

Gelukkig nieuws is dat het stokje is overgedragen aan de bewonerscommissie.  Onno Schrager, Jikke Aartsma en Toos Alssema coördineren vanaf vandaag de huiskamer. Er is een heel rooster opgemaakt en een nieuw initiatief gaat van start. Strijkdiensten in samenwerking met het Alfa College in strijd tegen vereenzaming.

Ik denk dat ik namens velen mag spreken onze dank uit te spreken voor het vele werk en de wijze waarop Aly Wieringa en Geertje Joling de afgelopen jaren de strijd tegen vereenzaming hebben uitgevoerd. Het luisterend oor, de arm om je heen we zullen het missen. Dank.

Wij wensen de nieuwe groep veel succes in een traject wat voor de komende jaren zeker van grote waarde zal zijn nu we allen langer voor ons zelf moeten zorgen.

De bewonerscommissie CasPoMor wenst u allen een kerst vol vrede en een jaar zonder verdriet of tegenslag. Mogen de dagen, weken, maanden gevuld zijn met LIEFDE en een lach.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *