Intimiderende Russen laten sporen achter bij Kris van der Veen

groenlinks raadslid kris van der veenKris van der Veen beklemtoonde dat hij als privé persoon de verklaring van de gebeurtenissen in Rusland zou geven en bedankte het gemeente bestuur dat hij de gelegenheid hiervoor geboden kreeg dit op het stadhuis van Groningen te mogen doen.

Over het waarom en hoe waarom hij en de andere drie zijn omgepakt blijft nog steeds speculeren en op deze speculaties wil de voorzittter van LGBT Groningen voor als nog niet ingaan.

wethouder van der schaaf Er is een lange voorbereiding aan vooraf gegaan en op verzoek van burgemeester Peter Rehwinkel werd een bezoek aan het House of  Equality in Moermansk ingepland.  Hier vond een seminar met het thema mensenrechten door Kris van der Veen op de agenda.  Dit seminar kwam mede tot stand  naar aanleiding van het bezoek van de voorzitter van het House of Equality in Moermansk, Sergey Alexeenko begin februari aan Groningen.

persconferentie media kris van der veen-1Verschillende steden in  Rusland werden aangedaan  en na de eindbestemming Moermansk zou de delegatie terug vliegen naar Nederland.  Ze werden uiteindelijk door meer dan tien in burger geklede en geüniformeerde mensen aangehouden om vervolgens acht uren in een nare sfeer vast te zitten om verhoord te worden zonder eten en drinken. Je spreekt de taal niet, weet niet wat gaat gebeuren, je bent anders en dat voelde zeker héél vreemd, laat Kris van der Veen weten.  Ze waren blij dat uiteindelijk het Noorse consulaat in Moermansk hun terzijde heeft gestaan.  Het viertal kreeg ieder een boete van omgerekend zeventig euro vanwege het geven van de seminar, waar Kris van der Veen niet de juiste accreditatie voor had. De verdachtmaking was ook het interviewen van een homoseksuele minderjarige. Van der Veen beweert uitsluitend met meerderjarigen te hebben gesproken. Veel beeldmateriaal voor de documentaire is in beslag genomen en er wordt geprobeerd dit legale materiaal terug te krijgen.

Na nog een aantal voorvallen op het vliegveld van Moermansk vloog het gezelschap naar Sint Petersburg om vervolgens terug te reizen naar Nederland.

Wat onduidelijk blijft is de reden van aanhouding en het niet doorgaan van de rechtszaak. Is dit gebeurd onder politieke druk? Ook is en blijft het voor als nog onduidelijk in hoeverre het een politieke missie is geweest. Zijn belangen van zij die anders zijn in Rusland geschaad. Was de delegatie voldoende op de hoogte hoe het in Rusland toe gaat! en heeft men onbewust grenzen gezocht. Eén ding is zeker, de Stedenband met Moermansk moet blijven  om invloed te houden voor zover dat mogelijk is. Het GroenLinks raadslid is een ervaring rijker maar in hoeverre zijn anderen geschaad of in verlegenheid gebracht. Dat is wat bij ons blijft hangen en is een opmerking dat dit nu al de meest besproken documentaire van de Noorderzon zal worden, niet gepast als het om  emancipatie en sociale acceptatie gaat.

Blij dat het gezelschap veilig en wel terug is en met deze lering hun missie kunnen voortzetten.

Eén gedachte over “Intimiderende Russen laten sporen achter bij Kris van der Veen

 1. Eigenlijk vind ik op zijn plaats dat Moermansk zijn excuses zou moeten aanbieden dat dit heeft kunnen gebeuren. Het zijn tenslotte uitgenodigde leden van een delgatie.
  Hier in Nederland willen we alles veel te voorzichtig benaderen om belangen veilig te stellen. Dat doen ze in Rusland ook niet. Dit wordt daar gewoon als een incident afgedaan.
  Je mag verwachten dat er een keer iets verkeerd kan gaan in een relatie met een Russische stad. Onze culturen zijn daarvoor veel te verschillend.
  Kris en zijn team hebben wel op het randje van hun eigen veiligheid gelopen van wat daar in Rusland toelaatbaar is. Maar ja, dan doen andersdenkenden daar elke dag.
  Heb zelf de “andersgeaarde gemeenschap” in Moskou bezocht. Je zou verwachten dat dit een ruimerdenkende wereldstad is. Forget it! Homosexuele mensen leven, werken en gaan uit in het verborgene. Alles is er wat we hier ook hebben, maar alles in het verborgene. En, iedereen weet waar het is! Wat dat betreft lijken de Russen op ons: als er geld aan verdiend kan worden wordt het getolereerd. Als je dezelfde personen de volgende dag zou tegen komen heb je kans dat je in elkaar wordt geramd.
  Helemaal super dat Kris en zijn team weer helemaal veilig in Nederland zijn. En een ervaring rijker!

  Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *