Jumbo Beren Korrewegwijk bekroond als Super Supermarkt

Ondernemers Anrico Maat en Paul Pabo van Jumbo Beren in de Groninger wijk de Korreweg, ontvingen vanmiddag in aanwezigheid van de Groninger wethouder Economische Zaken Joost van Keulen het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) uit handen van Harrie ten Have voorzitter van het Vakcentrum.  Hiermee is deze supermarkt de eerste in Groningen die deze titel vanaf vandaag mag dragen.

Harrie ten Have sprak zijn grote waardering uit voor de inspanningen die deze Jumbo vestiging verricht ten aanzien van projecten in kansarme landen.

Daarnaast slaagt Jumbo als één van de weinige supermarkten erin medewerkers actief te betrekken voor de uitstraling van de winkel.  De Groninger wethouder Joost van Keulen benadrukte dat duurzaamheid meer is. Naast een onderscheidend assortiment met lokale en regionale producten, een uitgebreid assortiment Fairtrade en biologische artikelen. De Jumbo vestiging is de eerste supermarkt in Groningen die het keurmerk vandaag in ontvangst mocht nemen. In Nederland zijn 4.408 supermarkten waarvan 42% door zelfstandige ondernemers wordt gevoerd, waarvan inmiddels 141 het SVV keurmerk in hun bezit hebben.

Jumbo De Beren behoort tot het neusje van de zalm van de Nederlandse Supermarkten als het gaat om duurzaam ondernemen in de volle breedte.  Met de SVV erkenning willen Maat en Pabo graag combineren met de Fair Trade week die gehouden gaat worden van 26 oktober t/m 3 november.

Tekst gaat door onder de galery!                                    Alle foto’s van de middag: klik hier.  

 

Een onderscheiding dit deze Jumbo vestiging zeker toekomt en waar het leiding en personeel een bekroning zien in de door hun gestelde missie. Jammer dat niet één van de nieuwsbronnen die wekelijks beloond worden met het plaatsen van advertenties aanwezig waren bij deze bijzonder gebeurtenis.

Duurzaam en onderscheidend: het Super Supermarkt Keurmerk

People, Planet en Profit. Dat zijn de drie pijlers van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Goed maatschappelijk verantwoord ondernemerschap is per definitie duurzaam. Maar wat heeft dat nu met uw supermarkt te maken?

Iedereen komt wel een paar keer in de week bij een supermarkt. Maar weinig mensen weten tot nu toe dat ruim 42% van de supermarkten door zelfstandig ondernemers wordt gerund. Zij doen dit als franchisenemer van een van de bekende supermarktketens, maar volledig voor eigen risico. Zelfstandig ondernemers staan bekend om hun lokale betrokkenheid, maar kloppen zichzelf daarvoor niet op de borst. Zij vinden het de normaalste zaak ter wereld dat zij iets extra’s doen voor hun wijk of buurt, zoals het zorgen voor een veilige winkelomgeving, het sponsoren van de sportclub van uw kinderen, faciliteiten voor minder validen, het organiseren van een boodschappenservice en ga zo maar door. Met behulp van dit keurmerk kunnen zij aan u laten zien wat zij nu precies doen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk ondernemerschap.

Boodschappen doen bij een SSK supermarkt betekent dat uw supermarkt zich maximaal inspant om niet alleen uw boodschappen en het winkelpand zo duurzaam mogelijk te laten zijn, maar ook om uw wijk of dorp duurzaam te ondersteunen. Concreet betekent dit  dat de supermarkt (ruim) voldoet aan de eisen zoals hier rechts opgesomd.

De voordelen van op een rij:

  • Als lokaal verantwoorde ondernemer positioneert u zich onderscheidend
    en bindt u klanten aan uw winkel;
  • U bent een volwaardige en gewaardeerde gesprekspartner voor lokale
    overheden;
  • U verankert verantwoord ondernemen op een structurele, rendabele
    manier in uw bedrijfs voering;
  • U profiteert van de kennis van het Vakcentrum en TNO en bent op de
    hoogte van de nieuwste sociale en technische innovaties op het gebied
    van duurzaamheid;
  • Het Vakcentrum ondersteunt het keurmerk met lokale, innovatieve
    communicatiemiddelen.
  • Erkenning en fiscale mogelijkheden, doordat het SSK keurmerk op de milieulijst MIA/Vamil staat.

De 7 criteria:
Het Vakcentrum heeft na diepgaand onderzoek zeven branchespecifieke criteria
ontwikkeld die afgeleid zijn van de ISO 26000 richtlijnen:

  • Lokale betrokkenheid: goede relaties met de omgeving, lokale sponsoring;
  • Stimulerend personeelsbeleid: duurzame, productieve inzetbaarheid,
    sociaal werkgever schap;
  • Onderscheidend assortiment: fair trade en duurzaam geproduceerde
    artikelen;
  • Energie: verlichting en koelsystemen, milieufootprint, duurzame gebouwen,
    hergebruik energie;
  • Veiligheid en preventie: gezonde medewerkers, veilige werk- en
    winkelomgeving;
  • Afvalinzameling en -reductie: hergebruik afval, duurzame verpakkingen;
  • Transport en logistiek: geluidsoverlast/beperking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *