Klederdracht door de eeuwen heen | Fraeylema Koetsentocht

slochteren-koetsentocht-7Zaterdag 3 september vertrokken er uit Schildwolde 25 rijtuigen en historische rijwielen
in een stoet tijdens de 20 editie van de Fraeylema Koetsentocht.
Historische rijtuigen met bijzondere passagiers. Antieke fietsenparade…… Klederdrachten en keizerlijke gala.

Een mooi gezicht om rijtuigen te zien rijden met paard/paarden en pony’s door de straten van de Gemeente Slochteren. Met op de bok de koetsiers en in het rijtuig personen die eruit zien als in de vorige eeuw. De Stichting Fraeylema Koetsentocht stimuleert het rijdend houden van het Nederlands en Groninger erfgoed. De naam en activiteiten zijn gerelateerd aan de prachtige Fraeylemaborg in Slochteren.

steden nederland, slochteren
Rijtuigen – oordeel door publiek en jury
Voorafgaand aan de tocht jureert de Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerij, de aanspanningen. De jury let op veiligheid, authenticiteit van het rijtuig, de kleding van de koetsier en de passagiers en de conditie van de paarden en de tuigen.


De unieke historische rijtuigen waren van dichtbij te bewonderen bij het vertrek van manege ‘De Woldstreek” in Schildwolde, onderweg bij de rustpauzes bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Een groot publiek heeft kennis kunnen maken zo’n 30 historische rijtuigen, getrokken door paarden of pony’s, in perfecte staat van onderhoud en uitgerust met traditionele tuigen. Koetsiers en passagiers zijn in stijl gekleed en de paarden glanzend gepoetst.
St.Oud-Oranje was aanwezig voor een presentatie van enkele eeuwen oude vorstenhuisten met o.a. : “Keizer Franz Jozef v. Oostenrijk en zijn gemalin Sissi” in originele kledij.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – FocusGroningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *