Klimaatalarm voor Academie gebouw in centrum Groningen

Even voor 12.00 uur vandaag verzamelden de deelnemers aan de Die-In van Extinction Rebellion Groningen zich vandaag om zich in te zetten voor een toekomst van onze planeet Aarde. Het waren voornamelijk veertig plussen dit ondanks een oproep aan de jongeren om deel te nemen. Volgens Extinction Rebellion hebben sinds 1750 westerse regeringen en bedrijven de temperatuur op Aarde met gemiddeld 1.0 graden Celsius laten stijgen.

Als we niets veranderen, dan stevenen we af op een opwarming van 4 graden Celsius (recent onderzoek zegt zelfs 5 graden) in 2100.

De klimaat- en ecologische crisis heeft grote gevolgen voor onze hele samenleving, en vooral voor de meest kwetsbare en onderdrukte mensen: miljoenen mensen zullen hun huis kwijtraken en moeten vluchten, verhoogd risico op oorlogen en conflicten en onze oogsten mislukken steeds vaker. Volgens de milieu activisten bevinden we ons in een ongekende crisis en onze overheid beschermt haar burgers onvoldoende en doet te weinig om bij industrieën in te grijpen. 

Voormalig VN Secretaris Generaal Ban Ki-Moon liet recentelijk weten dat er sprake is van een noodtoestand, en noodtoestanden vragen om noodactie. 

 

 

Op 6 november organiseert de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van 11 organisaties, een grote demonstratie, de Klimaatmars, in Amsterdam.  Deze demonstratie vindt plaats tijdens VN klimaattop in Glasgow, waar wereldleiders afspraken maken over het aanpakken van klimaatverandering, en roept de Nederlandse overheid op tot ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. In de aanloop naar 6 november organiseren meer dan 25  lokale klimaat groepen op en rond 22 oktober diverse kleine en grotere acties om burgers te mobiliseren om deel te nemen aan de klimaatmars.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *