Knobbelzwaan met een halsband, nou ja zeg!

Fietsend op de Evert Harm Woltersweg richting Dorkwerderbrug ligt een broedende knobbelzwaan met een gele halsband in het weiland, vlak langs de weg. Even op onderzoek waarom, waarvoor. Er kwamen wat mailtjes binnen over dit onderwerp, reden dit even uit te zoeken.
natuur-vogels-knobbelzwanen-dorkwerd-3

De Zwanenwerkgroep van Avifauna Groningen ringen de knobbelzwanen in de provincie Groningen, vooral met metalen ringen van het Vogeltrekstation.

Dit doen zij omdat ze bezig zijn met een populatiestudie.  Ze  willen weten waarom er zoveel zwanen zijn als er zijn. Daarvoor moeten ze gegevens verzamelen over geboorte en sterfte van de zwanen (hoe hoog is de sterfte in een bepaald jaar, hoe oud wordt een zwaan, wanneer krijgt hij zijn eerste jongen, hoeveel jongen krijgt een zwaan, hoeveel jongen krijgt een zwaan gedurende zijn leven, …).

natuur-vogels-knobbelzwanen-dorkwerd-2Het onderzoek helpt om de zwanen te beschermen. Vanaf 1984 ringen we jaarlijks honderden zwanen,  en vooral de jonge zwanen.  Individuen met metalen ringen worden niet vaak teruggemeld. Soms is het nodig dat je veel meer waarnemingen van individuen hebt. Daarom hebben we in 1999 en 2000 200 jongen geringd met een gele halsband (o.a. voor onderzoek aan landbouwschade). De meeste daarvan zijn ondertussen overleden. Dat jij onze zwaan hebben gezien als op deze webpagina is toeval.

natuur-vogels-knobbelzwanen-dorkwerd-1Hopelijk begrijpen we nu iets beter wat het nut is van het ringen van de zwanen.  Meer vragen? Mail naar de redactie!

15 gedachten over “Knobbelzwaan met een halsband, nou ja zeg!

  1. Heb vernomen dat dezelfde soort ringen tegenwoordig ook gebruikt worden om te zorgen dat zwanen minder gulzig eten om de schade aan grasland te beperken?

  2. Het is nu 2016 en het gebeurt nog steeds. Ik was vanmorgen blij dat onze zwanenfamilie, vader, moeder, 5 jongen in het voorjaar in het dorp geboren, weer terugwaren in Oosterwijtwerd na een zomeruitstapje.
    Tot mijn schrik hebben twee jongen enorme gele kokers met zwarte cijfers/letters om hun nek.
    Wat een lelijk gezicht bij zulke mooie sierlijke dieren. Zo te zien hebben ze geen last van de koker die schuift heen en weer over de lange hals bij het fourageren.
    Vraag: 1 Vanaf 1984 wordt er al geringd hoeveel tijd is er nodig om een populatiestudie af te ronden.
    Vraag: 2 Wordt t niet eens tijd een andere onderzoekvraag te verzinnen of iets anders te bedenken ipv die lelijke kokers?

  3. Ook in het Meedenerdiep familie zwaan met 5 jongen die hier geboren zijn nu twee met gele halsbanden…. een aanfluiting voor deze prachtige dieren.
    PN89 en PN90 beide dieren en moeder en broers/zusjes hebben ook pootringen gekregen alleen 2 dus met halsband. Ik heb hier mijn vraagtekens bij en vind dit mishandeling (bij een van de dieren lijkt de band te strak te zitten, heeft een bobbel net boven de band).
    28-08-2016 gefotografeerd.

    • U heeft volkomen gelijk, dit gaat richting dierenmishandeling.
      Wij, de dierenbescherming hebben er deze week een in zeeland gevonden.
      Dit dier was totaal uitgeput!!!
      Ga het nummer hier dan ook niet noemen, want ik werk niet mee aan deze zeer dieronvriendelijke methode.
      De zwanengroep Avifauna te Groningen schijnt verantwoordelijk te zijn voor dit dieronvriendelijk gedrag.
      Mijn reactie is Prive, niet n.a.v. mijn werk als vrijwilliger op de Dierenambulance.

  4. Aan de Lepelaar in de wijk Ter Borg Groningen zit een prachtige zwanenfamilie, tot mijn grote afgrijzen zijn er sinds kort 2 gemarkeerd met een halsband. Zijn inziens zitten deze ook nog te strak. Wie is hiervoor verantwoordelijk????? Wie controleert of deze dieren daardoor nog normaal en voldoende kunnen eten. Waar zou je daarover een klacht kunnen indienen? Afschuwelijk!!!!

  5. Ook in de Wilpstervaart zwemmen twee van de vier jongen rond met zo’n lelijke halsband. Ik kan me niet voorstellen dat je niet op een minder hinderlijke manier populaties kunt volgen. En waarom niet alle zwanen etc. ? Weinig wetenschappelijk lijkt me. Wat vindt de dierenbescherming hiervan? Als de dieren groter zijn, kunnen ze volgens mij niet goed meer fourageren met die strakke halsband om.

  6. Ook in het Kardinge Gebied in Groningen zwemmen twee zwanen rond met een gele halsband om hun nek. Afgezien van het feit dat het geen gezicht is, vraag ik mij af of deze dieren hinder ondervinden van deze halsbanden. Verder vraag ik mij af hoe twee zwanen belangrijk kunnen zijn in het onderzoek van Avifauna Groningen.

  7. Diep en diep treurig dat het plaatsen van zo’n nekband goedgekeurd wordt. Onvoorsterlbaar dat er mensen zijn die dit goed keuren, wordt het niet eens tijd dat er hier iets aan gedaan wordt?????????

  8. Nou toeval ? Dacht het niet. Zag vanmiddag 2 met gele halsband. Wat een akelig gezicht! En dat niet alleen. Vorige jaar 3 van 6 jonge zwanen met zo’n band. Is er niet iets minder lelijks te bedenken?

  9. Ik vind halsringen van vogels ook pure dierenmishandeling. En da noemen zich vogelvrienden. Sommige vogels hebben al beide poten vol ringen en ook nog een halsband. Zie wel eens dat ze moeilijk kunnen eten. STOP met die onzin!!!

  10. Afgelopen week een zwaan gezien die zijn of haar nek niet op een natuurlijke manier kon buigen, staande, met eten. Wanneer houdt deze onzin op. Ringen ok maar die halsbanden zijn m.i. dier onvriendelijk en doen sterk denken aan mishandeling. Het is ZEKER onnatuurlijk. Dus af die bende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *