Koperwiek

Dat Suikerzijde van Groningen is terecht een veelzijdig natuurgebied  en een genot om zo af en toe te bezoeken. Vandaag, 13 november, de koperwiek vastgelegd al viel dat nog niet mee. De koperwiek is een lijster met koperrode ‘oksels’ die in vlucht opvallend zijn. Het zijn karakteristieke broedvogels van de naaldbossen van Scandinavië. Koperwieken zijn alleen in september tot mei in Nederland te zien, vooral op besdragende struiken in parken en tuinen en op weilanden grenzend aan hagen en bosjes.

Koperwieken hoor je in oktober overtrekken. Met een scherp en lang ‘psriiiihhhh’ houden de vogels contact met elkaar. Ze trekken met miljoenen over Nederland, soms in enkele dagen of zelfs één dag.

De koperwiek is aan de bovendelen bruin en onderdelen wit met sterke donkere streping. De flanken en ondervleugeldekveren zijn koperrood gekleurd en vallen in de vlucht goed op. De kop is opvallend getekend met een roomwitte wenkbrauwstreep en een witte mondstreep.

Er volgen velen voorbij en ze zijn schuw. A ls je goed luistert roept deze vogel in vlucht hoog, scherp “psrieee….“, in zit kort “tsjuk“. Zang met kenmerkend op en neer gaand “turie-turie-turie-turie-tuur…“.

Bron: Vogelbescherming Nederland – Alle natuurfoto’s: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *