Kraanvogels kijken in het Fochteloërveen

natuur, vogelsHet gaat goed met de kraanvogels in Nederland. Met name in het Fochteloërveen. Door natuurontwikkeling ontstaan er in dit natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe steeds meer stille en natte plekken en daar profiteren de kraanvogels van. In het gebied verblijven momenteel tussen de 22 en 25 kraanvogels. Voordat de najaarstrek begint is daarom nu de kans om in het Fochteloërveen kraanvogels te zien erg groot.

De kraanvogel broedt sinds 2001 in het Fochteloërveen en maakte daarmee zijn comeback in Nederland als broedvogel, na eeuwen van afwezigheid. Een groot succes voor natuurbeschermers in Nederland. WetlandWacht Herman Feenstra van Vogelbescherming Nederland volgt de kraanvogels op de voet: “Door uitbreiding van het gebied en nieuwe natuurontwikkeling komen er steeds meer veilige broedplaatsen in het natte veen. Dit jaar waren er vier broedparen kraanvogels die in totaal zo’n vier jongen succesvol groot brachten. Er zijn nu drie vliegvlugge jongen en een achterblijvertje die nog net niet kan vliegen. Voor een kraanvogel is dat een uitstekend broedresultaat. In het najaar ontwikkelt het Fochteloërveen zich tot een echte verzamelplaats. Momenteel zijn er maar liefst tussen de 22 en 25 kraanvogels in het gebied aanwezig!”

Vlieglessen voor jonge kraanvogels

Ondanks hun fikse afmetingen (een volwassen kraanvogel is 130 cm lang en heeft een spanwijdte van 230 cm) krijg je kraanvogels niet gemakkelijk te zien. Ze zijn schuw en alert en verstoppen zich vaak in afgelegen delen van natuurgebieden. Feenstra: “In de loop van april verdwijnen broedparen veelal uit zicht. Maar na een maand broeden en drie maanden jongen opvoeden, komen ze in juli, augustus weer in beeld. Nu is dus een goede tijd om ze te zien. In het Fochteloërveen maak je de meeste kans vanuit de grote uitkijktoren de Zeven. Met een beetje geluk zie je hoe de jongen de eerste vlieglessen krijgen, vlak voordat ze straks de wijde wereld intrekken. Maar ook in de rest van het gebied maak je een goede kans als je er de tijd voor neemt en vooral genoeg afstand houdt. Dat betekent bij een kraanvogel minimaal 300 tot 500 meter afstand houden.”

40 kraanvogels in Nederland

Net als vorig jaar wordt het Fochteloërveen dit jaar weer als springplank gebruikt om nieuwe gebieden te koloniseren. In het Dwingelderveld – hemelsbreed zo’n 25 kilometer verderop – bracht een paartje kraanvogels dit jaar twee jongen groot waarvan er uiteindelijk één vliegvlug werd. Ook in de Engbertsdijksvenen zat dit jaar weer een paartje, maar daar is het broedsucces vooralsnog nihil. Herman Feenstra schat het totaal aantal kraanvogels in Nederland nu op zo’n veertig exemplaren:  “Als er meer grote rustgebieden komen zoals in het Fochteloërveen, waar niet te veel paden doorheen lopen en genoeg rust en nattigheid is, dan zullen de kraanvogels zich ongetwijfeld de komende jaren nog verder verspreiden in Nederland en zal hun aantal ook nog verder toenemen. Een natuurbeheerder die investeert in rust en nattigheid kan deze gigant op die manier verleiden om in zijn natuurgebied te gaan broeden.“
Vooralsnog is het Fochteloërveen the place to be, voor wie in Nederland de majestueuze kraanvogel wil aanschouwen. De komende maand is hun aantal op volle sterkte.

Meer info: www.hetfochteloerveen.nl. Bron: Vogelbescherming

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *